150 тварин з п’яти континентів світу: у Вінниці відкрили експозицію з підопічними евакуйованого зоопарку

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Папуга із міні зоопарку » Світ джунглів». Фото: Суспільне Вінниця

150 тварин з п'яти континентів світу представили в експозиції у вінницькому універмазі. Усі вони – підопічні міні зоопарку "Світ джунглів", який переїхав із Запоріжжя до Вінниці через ракетні обстріли.

За словами власниці Христини Нестеренко, тварини дуже стресували, тому вирішили перевезти їх в безпечніший регіон.

"Рік тому, 6 жовтня, у домівку навпроти нашого зоопарку прилетіла ракета. Було зруйновано п'ятиповерхівку і в нас була пожежа. Вибуховою хвилею винесло двері, але ми всі залишилися цілі. Тваринки були також цілі, але дуже налякані, тому ми виїхали. Спочатку до Кам'янець-Подільського, були там півроку і зараз вже у Вінниці", – розповідає Христина Нестеренко.

Фото: Суспільне Вінниця

З початку повномасштабного вторгнення врятували понад тисячу тварин, каже Христина. Більшість – коти. А ще папуги, мавпи, гризуни, плазуни. Тварин пролікували майже усім знайшли домівки.

"В нашому центрі живуть тваринки з усієї країни: Запоріжжя, Маріуполь, Сєвєродонецьк. Також є сурикат з Івано-Франківська, вже і з Вінниці є тваринки. Залишилися ті, хто не може жити вдома – це мавпи, сурикати, єноти, птахи. Ще в Запоріжжі до нас попала єнотоподібна собака, її знайшли люди. Вона прибігла десь з полів. Була маленька, хвора. Довго її лікували, – каже Нестеренко.

Також був птах у нас. Люди з Дніпра його виловили, бо він тонув. Скопа – це з сімейства яструбів. В неї був шип та струс мізків. Ми його довго лікували, але потім передали до іншого центру. Також був яструб, якого вилікували і він повернувся у природу жити на острів Хортиця".

Фото: Суспільне Вінниця

Серед мешканців, які залишилися у міні зоопарку 9-річна мавпа “Соня”. Її залишила родина з Харкова, яка виїхала за кордон..

"Вона дуже особлива, вона у нас “сонячна”. У неї череп вдвічі товщий, чим потрібно. Вона дуже потребує уваги. Її потрібно спостерігати у лікарів, багато контакту. Їй робили МРТ, в неї свій раціон. Вона має їсти дуже маленькими порціями, щоб не підіймався тиск в черепі".

Майже півроку тут опікуються сурікатами Гришею та Мішею. Одного з них, розповідає Христина, власники покинули у гаражі: "Були блохи і вже рани від них. Ми його лікували вітамінами, спеціальним раціоном, ліками. Сурикати поодинці жити не вміють, бо вони живуть у великих сім'ях, тому у нас з'явився вже і Михасик".

Фото: Суспільне Вінниця

Серед нових мешканців зоопарку – єнот. Імені поки не дали. Його, розповідає зооволонтерка, привезли з військової частини, що на південному напрямку. Наразі в нього період адаптації.

Аби підтримати звірів, містян запрошують до експозиції в універмазі. Робочі години з 10 до 19. Вартість квитка – 150 грн.

Новости Украины