22 грудня — день святої Анни: чого сьогодні не варто робити

У вівторок, 22 грудня, християни східного обряду вшановують святу Анну – матір Пресвятої Богородиці. Цей день присвячений чуду зачаття нею Божої Матері.

Свята Анна народилася в 1 столітті до н.е. в родині священика Матфана. Вона і її чоловік святий Іоаким жили в місті Назарет Галілейській. За переказами, протягом 50 років у них не було дітей і коли одного разу в храмі Іоакиму відмовили в праві принести жертву (бездітність вважалася у євреїв ганьбою), він пішов у пустелю. Там йому з’явився ангел, який сповістив про швидке народження дочки.Близько 16-15 року до н.е. свята Анна народила Марію – дитині дали ім’я, вказане ангелом. В знак подяки подружжя пообіцяли присвятити дівчинку Богу. У цей день віруючі моляться про здоров’я і щастя своїх дітей. Безплідні просять у святої Анни якнайшвидшого зачаття, а вагітні – благополучних пологів. У народі День святої Анни називали Анна Зимова або Анна Темна або Анна. Вважалося, що зі свята Зачаття Анни починаються найбільш суворі дні зими – морозні і темні. Наші предки вважали, що з цього дня починається новий рік.

Прикмети на 22 грудня: що не можна робити.

На Анну вагітні жінки повинні були постити, уникати будь-яких сварок і не потрапляти на очі хворим людям. Також їм заборонялося розпалювати вогонь, в’язати, вишивати і братися за будь-яку іншу роботу, щоб не нашкодити майбутній дитині.Крім того, Ганна вважалася покровителькою бджіл. З ранку бджолярі приходили до вуликів і читали спеціальне намовляння, щоб бджоли були здоровими і рясно медоносили.Крім цього, на Анни не можна: працювати по дому, займатися рукоділля, лаятися, сперечатися, злитися, заздрити, виходити з дому, переступати гострі предмети, розводити вогонь, шити, в’язати вагітним.

Источник

Новости Украины