Без опалення в холоди: до 30 квартир у багатоповерхівці в Чернігові залишаться без тепла

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Будинок на вулиці Бєлова 27 у Чернігові зазнав руйнувань під час блокади міста російськими військами. На початок опалювального сезону тепло не подадуть у 28 квартир із 69. Аварійно-відновлювальні роботи планують закінчити в березні наступного року.

В будинок прилетіло понад 30 російських снарядів, а понад 15 квартир зруйновані повністю. Квартира мешканки Олександри ціла, однак тепло сюди взимку підключити не зможуть. Планує грітися з котами за допомогою шуби з каракулю та старого масляного обігрівача.

"Це стара шубка, в 92-му році купила я її, були на книжці гроші я побігла зняла і придбала, і не прогадала, вона мене виручає другу зиму. Нікуди мені йти, щоб заплатити за квартиру і десь зняти, дві тисячі пенсія".

Мешканка будинку Олександра. ФОТО: Суспільне Чернігів

Координатор із відновлення будинку Геннадій Терещенко мешкає в будинку та називає його "дім на передовій".

"Тому, що це найбільш висока споруда, вона перекривала якраз підходи – там і Товстоліс, і Бобровиця. Тому він був, з одного боку, найбільш вірогідною ціллю і найбільш легкою для влучання, тому що не потрібно ні між чим, просто брати, дивитися і лупили прямою наводкою. Але були й такі як "Ураган", тобто це 220 мм, там більше п'ятдесят кілограмів вибухової, дуже потужної речовини. Наш будинок витримав майже всі види боєприпасів, тільки от "Смерча" ще не було".

Координатор будинку Геннадій Терещенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наразі тут ведуться будівельні роботи, запустити опалення можливо тільки на одному із трьох стояків.

"Якщо будуть виконані технічні умови для збереження теплоносія, тобто зменшення тепловтрат, тоді теплопостачання буде подаватися до квартир, в яких стояки не пошкоджені", – каже Геннадій.

Ремонтні роботи. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чоловік додає, що для цього потрібно відремонтувати дах в місцях де від вибухів було знесено покрівлю.

"Фактично тут декілька квадратних метрів, тут повинен бути тепловий буфер, він практично відсутній. І все видуває наверх, якщо будуть морози, то від теплопостачання ефект буде нульовий. Якщо тут буде теплий буфер, то труби не будуть віддавати своє тепло в атмосферу".

Ремонтні роботи. ФОТО: Суспільне Чернігів

Якщо цей ремонт проведуть, теплопостачальна компанія зможе приєднати вцілілі квартири до опалення, говорить Геннадій. Наразі в будинку проживає трохи більше третини мешканців. Всю систему опалення перевірять 10 жовтня.

"Я все-таки розраховую, що 2 стояки, які в непошкоджених квартирах, вони будуть запущені, просто треба провести інспекцію. Є квартири, де немає жителів, і поки їх не перевірити, а хтось за кордоном, хтось ще десь. Тут влучання, труба скривлена, на десятому поверсі також. Тобто її треба перевірити, чи є тріщини, чи немає, тобто це дуже складний варіант".

Зокрема, окрім цього будинку опалення вчасно не отримають ще шість пошкоджених будинків у Чернігові, їхній перелік оприлюднила міськрада. На Бєлова, 37 це п'ять квартир, на Чорновола 15-а до тепла вчасно не підключать двадцять вісім зруйнованих квартир.

В пошкоджених будинках на вулицях: Богуна, 44, Мазепи, 56 та Чорновола 15 роботи мають зробити до кінця жовтня.

Закінчать роботи та подадуть тепло в будинки до 15 листопада на вулицях Любецькій, 34 та Ремісничій 55-а.

Детальніше дивіться в сюжеті:

Новости Украины