Генерал Ніколюк розповів, як під час боїв за Чернігів захопив російський блокпост і потрапив у засідку

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Як пішов у розвідку та потрапив у засідку росіян, а також про те, як з бійцями "віджав" російський блокпост у Ягідному. Про події початку березня, які змінили хід боїв за Чернігів, в інтерв’ю Суспільному розповів Герой України, генерал-майор Віктор Ніколюк.

Події, про які він згадав, відбувалися протягом 3-4 березня поблизу села Ягідне. Ніколюк згадав як йому з підлеглими довелося відбивати у росіян блокпост.

"Ми знали, що ворог вже там, тому прийняли рішення закрити південну частину Чернігова, тобто виставити додаткові блокпости, щоб в подальшому не допустити проникнення ворога київською трасою на Чернігів. Тому, що вони намагалися оточити і саме нею піти. Це блокпост на Ягідному. При в’їзді у Ягідне, де зараз пост Нацгвардії стоїть, оце був наш. Спочатку вони вибили нашу піхоту, вона відійшла, потім знову зайняли — тобто "віджали" російський блокпост. Тримали близько 4 годин, по нам почали працювати артилерія та міномети — 122, 152 мм. Потім "Ураганами" нас, потім "Градами"…потім літаки нас "проутюжили"… Але ми сиділи нормально. А потім вже було прийняте рішення щодо передислокації техніки та евакуації особового складу. Це врятувало життя, адже вночі вони нанесли ракетно-бомбовий удар і від блокпоста практично нічого не залишилося. Та техніка, яка була поламана, вона вся згоріла, а блокпост практично перестав існувати. Тому що всі, навіть бетонні споруди, які були, вони всі були знищені через потрапляння бомби. Це було 3-4 березня. В ніч на 4 березня вони знищили блокпост".

Інтерв’ю з Віктором Ніколюком. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тоді ж генералу разом з трьома бійцями довелося йти у розвідку, знаючи, що далі за трасою вже є російські війська.

"На той момент це було ситуативне рішення. Піхота далі блокпоста, на жаль, не готова була йти, а необхідно було точно встановити наявність противника. Солдати не були готові морально піти далі блокпоста. Якби ми їх взяли із собою, то ми б просто понесли втрати, вони там би залишилися. Нас поїхало четверо в розвідку. Також була машина з особовим складом 58-ї бригади. Вони проскочили засідку. Вони на “Уралі” їхали. А ми на "Туксоні", тому потрапили в засідку. Зав’язався бій, завдяки чому 58-ма бригада швидко проїхала. А ми дали бій. Їх було чоловік 14-15. Вогонь вівся трасуючими кулями та декілька вогневих точок ми дійсно “заглушили”. В бою загинув наш водій Андрій Катко, один наш спецпризначенець отримав поранення. Вони почали накривати нас мінометом, АГС, потім БТР вийшов…Нам довелося відійти. У мене був автомат АК-74, гранатомет, РПГ-22 та РПГ-26. Я все вистрілив, але їх було багато. Вийшов "Тигр", потім вийшов БТР…Тому автоматами проти 30 мм гармати сильно не повоюєш. Хоч приблизно дві години ми вели бій. Ми відійшли по темноті, наша піхота нас прийняла. Нам довелося вивчити слово "паляниця". Тому, що без "паляниці" ми б не вийшли…".

Віктор Ніколюк на блокпосту в Ягідному. ФОТО: скрін з відео про Віктора Ніколюка

Наступного дня Ніколюк з бійцями повернувся на те місце, аби забрати тіло загиблого водія. І знову зав’язався бій.

"Наші розвідники спалили "Тигр". Потім ми дізналися, там було десь 6 людей, яких ми знищили. Також з гранатомета ми знищили ще одну вогневу точку. Забрали тіло і на БМП розвідників ми звідти вийшли", – сказав Ніколюк.

За запитання, чому генерал особисто ходить у розвідку і бере участь у боях, Ніколюк відповів так.

"В армії всі рівні, і генерали, і солдати… І перед тим, як відправити солдата на смерть, я теж там повинен побувати спочатку. Треба якусь мораль мати в голові… Просто яке ти маєш право… Перед тим, як відправити солдата на бій, просто побудь в його ролі. Як він побудь. Відчуй те, що відчуває він. Пропусти його через себе…і потім ти вже матимеш моральне право казати "вперед!"", — сказав Ніколюк.

Дивіться повне інтерв’ю з генерал-майором Віктором Ніколюком:

Новости Украины