Буданов закликав передати Україні канадські ракети CRV7, які збираються утилізувати

Начальник Головного управління розвідки (ГУР МО) Кирило Буданов, Київ, 5 вересня 2023 року. Фото: Ковальчук Віктор/УНІАН

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов закликав передати Україні канадські ракети CRV7. Канада має намір утилізувати ці боєприпаси, але остаточного рішення ще нема.

Своє прохання Буданов висловив в інтерв'ю канадському виданню GlobalNews.

Цих ракет у Канаді 83 303, боєголовки мають близько 8 тисяч. Оттаві вони більше не потрібні. Канадські чиновники заявили, що розглядають запит, але застерегли, що CRV7 зберігалися десятки років, і вони могли стати нестабільними, що робить їх небезпечними для транспортування й експлуатації.

Крім того, держава вже уклала контракт із компанією з утилізації, яка будує спеціальний об’єкт для цього. Віддати CRV7 Україні означає розірвати угоду.

Буданов сказав, що CRV7 можуть використовувати як в українських ударних вертольотах, так і в наземних пускових установках для ураження російських танків і артилерії.

"Ми сподіваємося, що це буде виграшна ситуація. (…) Нам потрібно багато техніки і боєприпасів, артилерійських боєприпасів — багато видів техніки взагалі", — сказав української голова розвідки.

Українські військові звикли працювати зі старими боєприпасами, тож у ГУР МОУ не хвилюються, що ракети можуть становити небезпеку.

У матеріалі GlobalNews йдеться, що рішення щодо ракет у Канаді ще не ухвалене.

Більше про ракети CRV7

CRV7 (Canadian Rocket Vehicle 7) — канадська авіаційна некерована ракета класу "повітря-земля" калібру 70 мм. Це канадська розробка початку 1970-х. Ракета має складне оперення, призначена для ударів по наземних цілях. CRV7 були зняті з озброєння ще на початку 2000-х років.

Ракети складаються з кількох частин: корпус, ракетне паливо, двигун. Якщо велика частина їх нездатна використовуватися в артустановках, то їх все одно можна переробити на користь ЗСУ, наприклад, деталі використати для дронів.

Новости Украины