Будівельний ринок на Шухевича в Чернівцях можуть закрити: яка причина

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Будівельний ринок на вулиці Шухевича у Чернівцях. Суспільне Чернівці

У Чернівцях можуть закрити будівельний ринок на вулиці Шухевича. Власник ринку викупив у міськради ділянку і планує збудувати торговий центр. Водночас підприємці кажуть, що мають дійсні договори оренди та планують позиватися до суду. Суспільне розповідає, що про можливе закриття ринку говорять власник, підприємці та посадовці міськради.

До червня 2021 року приватний ринок перебував на земельній ділянці, яка перебувала у власності комунального підприємства. Пізніше директор приватного ринку Степан Гринчук звернувся до міськради та отримав у користування землю, розповів Суспільному директор департаменту архітектури та урбаністики Андрій Тимофійчук.

За кілька місяців депутати міськради проголосували, чим надали дозвіл на будівництво ринкової інфраструктури Згодом земельну ділянку викупили. Вона коштувала понад три мільйони гривень. За словами Тимофійчука, порушень у приватизації майна та придбанні земельної ділянки не було.

Водночас частина підприємців ринку має договори оренди чинні до 2026 року. Зокрема підприємець Олег Притула. Чоловік говорить, що продає на ринку фарбу приблизно 20 років.

"Нас зібрали й на зборах сказали: "Забирайтеся звідси". Про те, що земля продається, ніхто не ставив до відома", — говорить Притула.

Підприємець Михайло Биндю розповів, що підприємці перепродавали торговельні ятки між собою. Частина вважає їх приватною власністю.

"Ці всі магазини, які тут розташовані, вони всі куплені за гроші людей. Якщо нам потрібно було продати магазин, то ми йшли до директора, він викреслював одного, писав іншого", – розповів підприємець.

Земельною ділянкою ринку володіють дві приватні компанії: "Мале приватне підприємство "Рейтинг", якому належать 20% землі, та ТОВ "Рейтинг-2018", у власності якого 80%.

У компаній "Рейтинг" та "Рейтинг-2018" один спільний кінцевий власник – Георгій Ворощук. Також директор товариства рейтинг-2018 – Валентин Салагор є співвласником компанії "ЖБК Буковинське місто", ще одним співвласником якого є батько депутата міської ради Ромео Скрипи – Тітус Скрипа.

Ринок «Рейтинг» у Чернівцях. Суспільне Чернівці

Директор "Рейтингу" Степан Гринчук розповів, що у підприємців ринку немає оформленої приватної власності. Також чоловік розриває договори оренди з власниками бізнесу, бо вони не сплачують гроші за послуги.

"У них немає власності: вони купили продали, перепродали одне одному. Я їм казав, що якщо щось купуєте, то йдіть до нотаріуса, переоформлюйте. Вони мені пишуть: “Прошу переоформити магазин на Петра". Будь ласка, я переоформлював", – говорить Гринчук.

Гринчук каже, що у підприємців буде можливість викупити приміщення у новозбудованій будівлі. Також планують розташувати ринок на вулиці Сторожинецькій.

Частина підприємців, які виступають проти закриття базару на Шухевича, прийшли на сесію 29 вересня. Депутати вирішили створити робочу групу, щоб вивчити питання роботи ринку.

Новости Украины