Чекати залишилося недовго: коли подешевшають цибуля та морква

Чекати залишилося недовго: коли подешевшають цибуля та морква

Фото: архів KP.UA

Після 15 місяців повномасштабної війни нам здається, що ціни на продукти вже нічим здивувати нас не можуть. Але у них все одно виходить.

Економісти заспокоюють: за рік продукти подорожчали лише на чверть. Адже могли б і більше з огляду на енергетичні кризи, розрив логістичних ланцюжків, девальвацію гривні та тимчасову окупацію агресором низки областей країни.

Крім того, сьогодні ми практично спостерігаємо, як працює ефект Гіффена, згідно з яким попит на певні соціальні товари при зростанні цін не падає, а зростає, що, у свою чергу, призводить до подальшого зростання ціни.

Ціни вражають наповал

Із середини травня в Україні стартував сезон черешні, проте покупці проти такого сезону. Сезон – це коли всього багато і за більш-менш пристойними цінами, а коли на ціннику нулі порахувати не можеш, то це не сезон, а якесь свавілля.

Багато покупців, коли побачили, за скільки продається черешня, буквально відкрили роти від подиву. Рекорди рекордами, але всьому ж має бути межа! Перша черешня на Закарпатті, де вона дозріває раніше, ніж на решті території України, продавалася за 600 грн/кг, а у Києві ціни коливалися від 750 до 1200 гривень.

Захмарні ціни експерти пояснюють дефіцитом і, як наслідок, закупівлею дорогої імпортної черешні.

Щойно українці трохи відійшли від вартості черешні, як останнього тижня травня їх убили наповал ціни на малину. Ми, звичайно, бачили різне, але щоб кілограм малини коштував 1500-2000 грн за мінімальної пенсії у 2093 грн – це вже якось за межею.

— Та Бог з ними, з малиною та черешнею! Зрештою не продукти першої необхідності, якось без них проживемо, – каже спересердя колега. – Що з морквою та цибулею відбувається?

Чекати залишилося недовго: коли подешевшають цибуля та морква

Чекати залишилося недовго: коли подешевшають цибуля та морква

Ціни на черешню у черкаському супермакеті – за лохину просять стільки ж. Фото: t.me/truexacherkasi/

Високий попит та низька пропозиція

Про зростання цін на цибулю та моркву ми писали ще місяць тому. Експерти ринку пояснювали, що до дефіциту цих овочів призвела тимчасова окупація деяких областей. Зокрема, великий обсяг овочів, насамперед цибуля та морква, вирощувалися на Херсонщині та в Запорізькій області, але через окупантів українські споживачі не мали доступу до цих продуктів.

Покупці, розуміючи об’єктивні чинники, за звичкою затягнули пояси тугіше, але це не дуже допомогло. З середини травня ціни на цибулю та моркву в Україні знову почали зростати, всього за тиждень додавши 10%.

Аналітики EastFruit знову дали необхідні пояснення: зростання цін спровокував досить високий попит на цибулю та моркву на тлі сезонного скорочення пропозиції на українському ринку.

Ріпчасту цибулю відвантажували по 43-49 грн/кг ($1,18-1,34/кг), причому більшу частину пропозиції складала цибуля середньої якості. Адже якісної продукції в українських господарствах практично не лишилося.

Дефіцит якісної моркви на ринку також дав змогу виробникам знов підвищити відпускні ціни на свою продукцію.

І у результаті в травні ціни на цибулю в середньому були в 3,7 рази вищими, ніж за аналогічний період минулого року, а на моркву – у 2,7 раза.

26 травня ціни на цибулю в Україні вкотре оновили історичний рекорд: оптові ціни досягли 48 грн (1,31 долара). При цьому аналітики звернули увагу, що у той час, як цибуля дорожчає у Європі, у країнах Центральної Азії склалася протилежна ситуація – надмірна пропозиція цибулі. Наприклад, у Таджикистані цибулю нового врожаю можна купити по 0,18 долара за кг, тобто в сім разів дешевше, ніж в Україні.

Чому ж у такому разі Україна не імпортує цибулю з Таджикистану? Експерти пояснюють: постачанням із Центральної Азії перешкоджають дорога та складна логістика, а також недостатньо висока якість продукції. Скажімо, вартість транспортування цибулі із Узбекистану складе щонайменше 0,33-0,35 долара за кілограм, з Таджикистану – ще більше. Одним словом, дороге задоволення.

Тим часом ціни на моркву в столичних супермаркетах досягли 56-70 грн за кілограм, на цибулю – 60-75 грн. І тепер у покупців залишилося лише одне запитання: доки? Як довго триватимуть ці безрадісні тенденції?

Гарні новини

За словами експерта Світового банку Оксани Руженкової, рання морква та цибуля нового врожаю на полицях українських супермаркетів традиційно не місцевого виробництва, а привізні. Але їхні основні постачальники — балканські країни — цього року дещо запізнюються через затяжну та прохолодну весну. Втім, є й хороші новини для українських споживачів, які вже втомилися від надхмарних цін на ходові овочі.

– Ціни на цибулю вже почали просідати. Це пов’язано з появою на ринку свіжої продукції – зеленої цибулі, а також дозріванням ультраранніх сортів цибулі, – прояснила експерт у коментарі KP.UA. — За інформацією низки насіннєвих компаній, підприємці центральних регіонів України провели посів цибулі восени, сподіваючись отримати максимально ранній урожай і, відповідно, преміальну високу ціну за нього. З’являється на ринку і цибуля, вирощена тепличними мікропідприємствами на заході України. У 2023 році в надії на високі заробітки овочівники Закарпаття зуміли підготувати та виростити розсаду із сіянки цибулі.

Щодо вітчизняної моркви, то до появи нового врожаю залишаються лічені тижні, продовжує експерт. Вона вже ось-ось з’явиться на прилавках МАФів, де українці традиційно купують ранню вітчизняну овочеву продукцію, яка надходить від мікро- та малих фермерів.

— На жаль, малі фермери не готові представляти свою продукцію на полицях супермаркетів, оскільки не можуть сформувати великі партії та налагодити регулярні постачання. Для цього потрібно об’єднуватися з колегами, — пояснює Оксана Руженкова. – У свою чергу супермаркети не можуть оперативно розрахуватись за поставлений товар, а для дрібних фермерів це важливе питання. Адже, отримавши розрахунок за товар, вони відразу купують насіння для посіву літніх овочів.

Але тепер, резюмувала експерт, чекати на зниження цін на овочі залишилося зовсім недовго – буквально пару тижнів. А поки що дефіцит цієї продукції дещо нівелюється розширеною пропозицією тепличних томатів і огірків, що дешевшають. Крім того, увагу покупців відволікають полуниця, черешня, абрикоси, різноманітна зелень і навіть привізні кавуни, що з’явилися на ринку.

Джерело

Новости Украины