Чи можна проводити щеплення та вакцинацію під час карантину?

У зв’язку із поширенням коронавірусу в Україні багато батьків задаються питанням щодо планових щеплень. Шириться думка, що вакцинація під час карантину заборонена.

Спеціалісти дають роз’яснення.

«Інформація про заборону щеплень — фейкова», — Андрій Скіпальський, Генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України.

«В Україні, як і у всьому світі немає заборони вакцинації. Усім лікарям слід керуватися відповідним Наказом, адже там чітко вказаний перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень. Що необхідно, то це дотримуватися інфекційного контролю, розділяти потоки пацієнтів і, звісно, не йти вакцинувати дитину, якщо у неї нежить, температура або інші ознаки простуди. Але вакцинація НЕОБХІДНА, адже COVID-19 не захищає від правця, дифтерії, кору»,— каже Федір Лапій, лікар-інфекціоніст та член експертної групи МОЗ України «Інфекційні хвороби. Дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія».

А ось чудове роз’яснення ситуації та конкретні поради від Катерини Булавінової, інфекціоністки, медичної експертки Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine:

«Призупинення щеплень не рекомендоване ані ВООЗ, ані Центром з контролю за захворювань США (CDC). Ми не знаємо, скільки триватиме ситуація з #COVID19, але повинні захистити дітей від інших небезпечних інфекцій, від яких вакцини існують. Єдиної рекомендації для всіх сценаріїв не існує. Наприклад, якщо в поліклініці змішано потоки пацієнтів і є велика кількість звернень з грипоподібними симптомами, то, звісно ж, дитина, яка прийшла на вакцинацію, може наражатися на ризик заразитися грипом, коронавірусом або іншою інфекцією.

Однак не бачу причин відкладати вакцинацію, якщо вона відбувається:

  • у державній поліклініці, де повністю розділено потоки пацієнтів;
  • у клініці здорової дитини (таких у приватному секторі стає дедалі більше);
  • у фельдшерсько-акушерському пункті або сільській амбулаторії, де лікарі й фельдшери розділили потоки пацієнтів (заздалегідь поінформували тих, хто мають грипоподібні симптоми, що краще спочатку телефонувати до них, аніж приходити і тим більше чекати в черзі).

Нагадую, не може бути й мови про те, щоб відкладати екстрену вакцинацію/постконтактну профілактику. Наприклад, при контакті з кров’ю (можливість інфікування гепатитом Б), коли вкусила тварина (можливе інфікування сказом), сталася якась травма, коли потрібна профілактика правця. Хочу ще раз наголосити, що часом немає єдиного правила для всіх у складних варіабельних ситуаціях. У зв’язку з обставинами, що склалася, обговоріть з лікарем алгоритм дій щодо вашої дитини.

У контексті обмежувальних заходів оцініть зручність і реалістичність того, як дістатися місця вакцинації, мінімізувати або повністю виключити можливі контакти з хворими людьми. Втім, про ці речі треба дбати і під час сезону грипу. Хочу звернути вашу увагу й на те, що застосування саме багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до поліклінік.

Якщо пропущено щеплення за календарем, зазвичай не потрібно «все починати знову». Складіть графік вакцинації дитини з сімейним лікарем або лікаркою і пізніше надолужуйте пропущене. Тобто, якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Існує тільки одне правило в цьому випадку: потрібно стежити за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності. Кілька вакцин можна вводити в один день. Це звичайна міжнародна практика, яка дозволяє зменшити кількість візитів до медичного закладу, а отже, й рівень стресу для вас та дитини».

Жодних обмежень щодо вакцинації не має!

вакцинація щеплення моз україна житомир

Источник

Новости Украины