Чи продовжать оренду колишній комунальній аптеці «Ліки України»

Товариству з обмеженою відповідальністю «Ліки України» можуть на 3 роки продовжити строк оренди майна колишньої комунальної мережі аптек. Проти цього рішення протестувала частина депутатів облради і подавала до суду з цього приводу.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ліки України». Нині це 106 аптек та аптечні пункти по всій області, а також аптечний склад у Чернігові. Воно виникло майже 3 роки. У лютому 2019 року цьому підприємству Управління комунального майна облради передало цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Ліки України». Зараз оренду пропонують продовжити на 3 роки.

Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна облради:

– Ми розглянули це питання на засіданні нашої постійної профільної комісії. Комісія схвалила нашу пропозицію, і вирішила виступити суб‘єктом подання. Тобто, на тих самих умовах, які зараз існують, крім орендної плати. Зараз буде проведений перерахунок відповідно до нової оцінки майна.

Передача в оренду майна комунальних «Ліків України» в приватні руки у лютому 2019 року супроводжувалася звинуваченнями з боку депутатів облради у незаконності цього рішення. Тоді повідомлялося, що за новоствореним підприємством стоять депутати Валерій Куліч та Олег Авер‘янов. Вони це заперечували. Одним із противників передачі комунального майна в оренду був Арсен Дідур. Він і нині переконаний, тоді рішення ухвалили незаконно, бо за це не голосували депутати на сесії.

Арсен Дідур, депутат облради від фракції «За майбутнє»:

– Раніше вважали, що достатньо повноважень управління комунального майна для того, щоб підписати договір. То зараз хочуть продовжити використовуючи колегіальний орган обласну раду. Тобто, це як легалізація того рішення. Якщо виносити на сесію рішення, то треба відмінити рішення управління комунального майна минулого скликання.

Депутат облради від «Нашого краю» Юрій Музика стверджує, оренду для приватного підприємства продовжувати не треба.

Юрій Музика, депутат обласної ради від фракції «Наш край»:

– Це підприємство має працювати в комунальному майні. І щоб не якісь приватні люди отримували прибуток, а комунальне підприємство, і щоб обласний бюджет отримував прибуток від цілісного майнового комплексу. Це дуже величезне підприємство. Ви знаєте, що цей бізнес дуже прибутковий. По-перше, ми не будемо голосувати за цей проєкт рішення. Я сподіваюсь, що більшість депутатів за це рішення не проголосують. Після того, як це рішення не буде підтримано, то підприємство повернеться в комунальну власність.

За словами Сергія Свиридова, для відновлення діяльності комунального підприємства з обласного бюджету потрібно витратити більше 20 мільйонів гривень. Зараз підприємство сплачує близько 3 мільйонів орендної плати до бюджету області.

– Це правильне і ефективне рішення пов‘язане з передачею майна в оренду. Це більш такий прозорий механізм взаємовідносин між владою і бізнесом, – каже Сергій Свиридов.

Нинішній керівник ТОВ «Ліки України» Ігор Назаренко колишній директор комунального підприємства, з його слів, приватний бізнес функціонує ефективніше.

– Загалом за цей період ми сплатили більше 33 мільйонів гривень податків. Додатково ми сплатили 6 мільйонів оренди ЦМК. Також ми виконали всі зобов‘язання зі своєї сторони щодо викупу оборотних активів комунального підприємства, в повному обсязі і своєчасно. За період 2019 і початок 2020 року була сплачена сума 26 мільйонів 585 тисяч гривень до обласного бюджету, – каже Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України».

Ігор Назаренко переконує, приватне підприємство виконало усі умови договору-оренди.

– Наприклад, минулого року товариство зробило такі операції, які були заборонені статутом комунального підприємства. А саме, це зовнішньо економічна діяльність. Ми організували експорт лікарських засобів ТОВ «Ліки України» в Казахстан, – розповів директор «Ліки України».

Також, зі слів Ігоря Назаренка, усі судові позови від депутатів облради, які вимагали розірвати договір-оренди, були ухвалені на користь «Ліків України».

Голова обласної ради Олена Дмитренко каже, економічно доцільніше для області залишити майно в оренді «Ліків України».

Олена Дмитренко, голова обласної ради:

– 6,5 мільйонів гривень надійшло орендних платежів. 26 мільйонів 528 тисяч надійшло від продажу товарних залишків. 2 мільйона гривень надійшло інших платежів, пов‘язаних процесом реорганізації комунального підприємства, і 2 мільйона щороку нараховується орендарем амортизаційних відрахувань за використання основних закладів підприємства, тобто це в плюс. Для порівняння: за період 2012-2018 років від діяльності КП «Ліки України» до обласного бюджету надійшло всього 10,5 мільйонів гривень.

Остаточне рішення прийматимуть депутати обласної ради на найближчій сесії 30 липня.

СЮЖЕТ ТЕЛЕКАНАЛУ «СУСПІЛЬНЕ ЧЕРНІГІВ»

Источник

Новости Украины