Пляжі Чернігова: чи відповідає вода нормам

Аномальна спека висушує річки та водойми на Чернігівщині.

За інформацією керівника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Григорія Годуна, рівень води у Десні на центральному пляжі з моменту його відкриття знизивсямайже на 2 метри. На початку червня було 4 м 15 см, а 16 липня уже 1 м 92 см. Але це ще не критична позначка. Минулого року у цей же день фіксували рівень у води 1 м 44 см. Наразі за добу спостерігають зниження рівня води у Снові до 6 см, а на Десні – до 4.

Як повідомив завідувач Чернігівського міськрайонного відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб, якість води за їх мікробіологічними показниками в усіх водоймах Чернігова, де відпочивають люди, постійно контролюється.

– Щомісяця по всім точкам, в тому числі при відкритті пляжу, та щотижня на пляжі «Золотий берег» ми робимо лабораторні дослідження. Основним показником є лактозопозитивна паличка. Цей індекс лактозопозитивної кишкової палички, яких характеризує ступінь загального мікробного забруднення. Норма від 5 до 10 тисяч мікробних тіл на 1 дм3. При нагляді за водою, при здійсненні лабораторних досліджень, в цьому році жодних перевищень не було, тобто ми обмежень ніяких не накладаємо, – каже Віталій Василець.

Тож наразі якість води в усіх водоймах Чернігова відповідає нормам.

На вихіднтх мешканці обласного центру можуть спокійно рятуватися від спеки на «Золотому березі», а також на Стрижні біля лісопаркової зони Ялівщина, та в інших дозволених для плавання місцях.

– Купатися треба в воді, яка відповідає вимогам державним санітарним вимогам та нормам. Якщо норма це 5-10 тисяч в кожному дм3, то якщо 30-40-50 тисяч, то це вже не вода. Це якійсь неякісний бульйон. Будь-яке купання завжди проходить з попадання води не тільки на шкіру, а і всередину людини, тому тут можливі тимчасові розлади інфекційного характеру, – зазначив Василець.

Вода в місцевих річках під час купального сезону в лабораторному центрі досліджується більш ніж за 30 санітарно-хімічними показниками. Обмеження, у разі різкого зниження рівня води, можливі у серпні, – інформує Віталій Василець.

На вихідні температура води у Десні поблизу Чернігова, за інформацією Гідрометцентру України, очікується близько 28 градусів. При цьому у застійних місцях річок вона піднімається вище 30.

За даними моніторингу Деснянського басейнового управління водних ресурсів, на малих водоймах області вже спостерігається зниження вмісту розчиненого кисню. Розпочинається процес цвітіння. Синьо-зелені водорості відмирають, а це провокує дефіцит кисню та появу токсинів у річках.

СЮЖЕТ ТЕЛЕКАНАЛУ «НОВИЙ ЧЕРНІГІВ»

Источник

Новости Украины