Ціни на бензин і дизель в Україні рвонули вгору: причина здорожчання і прогноз

В Україні останніми тижнями спостерігається зростання цін на бензин та дизельне пальне (ДП) на АЗС. Причина – у світі активно дорожчає нафта. При чому найближчим часом зменшення вартості цих видів палива не прогнозується.

Середня ціна бензину А-95 становить наразі 54,22 грн/л, ДП – 53,91 грн/л. Про це розповів аналітик профільного видання «Нафторинок» Олександр Сіренко у коментарі OBOZREVATEL.

«Грубо кажучи, 54 грн – середня сформована ціна в нас на ринку. Причина таких високих, рекордних за останні 8-9 місяців цін – дорога нафта у світі. Там відбувається, на жаль, якийсь політичний та психологічний тиск на продавців нафти. Тобто 2 найбільші продавці виходять і кажуть, що в світі буде дефіцит нафти і ціни через це будуть високими. Вони транслюють це десь близько місяця», – пояснює експерт.

Відео дня

За його словами, до 2 разів на тиждень повідомлення про це надходять від продавців. «Але це трохи дивно. Я завжди порівнюю з ринком. Наприклад, один продавець буряка буде казати, що в нього буряк закінчується – ціна піде вгору, вистроїться черга, розберуть, а він буде тільки встигати підвозити. При цьому він бреше, бо буряка в нього багато. Те саме з нафтою відбувається. Я бачу, що ці заяви про скорочення просто грають на руку всім видобувним країнам, компаніям, які цим займаються», – зазначає Сіренко.

Тобто лунає теза про дефіцит не від споживачів (в даному випадку це НПЗ – нафтопереробні заводи), а від виробників. Фахівець нагадав, що ціна нафти «стрибнула» минулого тижня до $95 за баррель.

«Через це бензини йдуть більш ніж $1000 за тонну в Європі разом із дизелем. Це показує 46-48 грн/л, плюс розмитнення цього ресурсу на кордоні. Тому ми маємо такі середні ціни», – підкреслив експерт.

Що буде з цінами на бензин та ДП?

Експерт сподівається, що ціна нафти надалі вгору не піде, або, принаймні, зупиниться. Це дає можливість невеличкого коливання догори.

«Ми наздоганяємо це підвищення трохи з запізненням. І поки в цін нема можливості падати, бо дуже багато дорогого ресурсу зайшло. Так, у нас через залишки не всюди рівномірно дорожчає пальне, але роздрібні компанії підняли їх і ця історія, на жаль, поширюється. Йде не так активно, але за минулий тиждень, скажімо, топ-10 заправок підняли на 1 грн ціни, а решта – з топ-20 – на 30-50 копійок», – підсумував Сіренко.

Як повідомляв раніше OBOZREVATEL, світові нафтопереробні заводи не встигають виробляти достатньо дизельного палива. Це провокує новий виток інфляції, позбавляючи країни палива для промисловості і транспорту. Вартість дизеля зростає по всьому світу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины