До уваги кам’янчан: яйця злетять до кінця року до 50 гривень

Ціни на продукти з жовтня знову почнуть підвищуватись і до кінця року очікується подорожчання за багатьма позиціями. Експерти прогнозують подорожчання яєць майже вдвічі.

Про це розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі марафону на «Суспільному».

Як зазначає експерт, у серпні та вересні ціни на продукти були найнижчими, а з жовтня вони знову почнуть поступово зростати. Зокрема, подорожчають молочні продукти, овочі та яйця.

«Якщо подивимося на вартість наприкінці року і на початку весни, коли будуть найбільші ціни і по «молочці», і по овочах, то якщо говорить про яйця, то до кінця року ми побачимо ціну за 50 гривень (за десяток — ред.) .).На картоплю та овочі борщового набору, то найбільша ціна буде наприкінці зими — на початку весни, швидше за все, картопля приблизно по 30 гривень (за кг — ред.)», — розповів Дорошенко.

Він додав, що найбільше зростання цін спостерігалося у перші чотири місяці війни. Далі ціни також зростали, але вже меншими темпами.

Дорошенко наголосив, що потрібно звертати увагу і на курс долара, оскільки «коли він 42 чи 48 – це є різниця для виробника та імпортера». А більшість овочів імпортуватиметься в Україну, як і було цього року. Варто чекати на підвищення цін і на молочну продукцію.

«Дефіциту точно не буде, хоча бачимо, що багато продуктів, у тому числі сири або продукти з великим терміном зберігання, завозяться з Європи. Тому, коли не вистачатиме власного молока для переробки, матимемо більшу кількість європейської продукції за європейськими цінами. Але молочна продукція в Україні вже кілька років коштує дорожче, ніж у Європі, тому зростати нема куди, якщо не зростатиме курс валют», — пояснив експерт.

Джерело

Новости Украины