Двадцять чотири дні перебувала у полоні російських окупантів. Історія херсонки Вікторії Салміної

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон. Вікторія Салміна була у полоні російських військових 24 дні, 18 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Херсонка Вікторія Салміна наразі плете маскувальні сітки для ЗСУ. Під час окупації допомагала містянам. 24 дні жінка провела в полоні у російських військових.

Як Вікторія потрапила до полону російської армії

Під час окупації Вікторія Салміна займалась волонтерством. За це 29 вересня 2022 року потрапила до полону. Спочатку, говорить, був обшук у будинку.

"Вони знайшли там мою патріотичну символіку, потім телефон знайшли, його три дні вони шукали. А там і фото були й переписування. Я в камері залишилась тому трохи надовше, чим мої товариші. Зі мною була дівчинка Женя, ще була Оля, яка зі мною туди потрапила, була дівчина Надя, це подруга моєї Жені. Але ми всі були по різних камерах", — говорить Вікторія.

Маскувальна сітка для ЗСУ, яку плете Вікторія Салміна, 18 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Про перебування в камері та допити

У камерах, згадує Вікторія Салміна, не було електрики та вентиляції. Годували раз на чотири дні. З меблів був стілець.

"На кожному допиті питання були різні. Стрічки розвішувала? Розвішувала. Навіщо? Кажу – це мій дім і я бунтарка, і тік-ток я записувала. Завжди їм правду казала. Знімала техніку? Не знімала, але вони не дуже повірили, бо у мене був маленький ролик в тік-тоці, там пару секунд їде їх камаз. І вони сказали, тож ще і пересування техніки знімала. Але пересування їх техніки я справді не знімала, лише Антонівський міст знімала, баржі, коли вони переправу робили, але все інше — ні", — говорить жінка.

Як російська армія відпустила жінку з полону

З Херсона Вікторію перевезли до Білозерки. У полоні вона була 24 дні.

"Додому спочатку пішки пішла, вздовж траси. Їх машини-зетки їздять, блок-пости попереду. Мені дуже пощастило, чоловік їхав і я та ще один хлопець, бо ми були в цивільному вдягнуті, зупинили машину. Він каже, просто удавайте, що там ви зі мною, я тут працюю, вони вже мене трохи знають, вони не будуть там ставитимуть багато питань. І так ми до Херсона дістались, цей чоловік дав нам 10 грн і я сіла на маршрутку і поїхала додому", — розповіла Вікторія.

Вікторія Салміна плете маскувальну сітку для українських військових, 18 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Як наразі Вікторія допомагає ЗСУ

Вікторія Салміна плете маскувальні сітки, зараз робить осінні та зимові. Коли будуть готові, відправить на схід.

"Ми сподівалися, що нам не доведеться плести осінні та зимові сітки, але на жаль, потрібно. Наразі в роботі сітка 4х6 для хлопців, її відправимо на схід. В мене гараж не дуже великий, тому я обмежена у розмірі свого стенда, тому це закінчуємо, треба ще дов'язати ниточки й одна з частин буде завершена", — говорить Вікторія.

Вона плете сітки разом із сусідкою. Вікторія розповідає, свою допомогу херсонці пропонують, але з міркувань безпеки, вимушена відмовляти.

"Я обмежена в цьому, завжди кажу, що я не можу ризикувати людьми, тому що в Херсоні ти можеш стояти на зупинці та може щось прилетіти. Мені дуже приємно, що в Херсоні попри таке становище справ, люди хочуть допомагати", — каже вона.

Новости Украины