Двом військовим хірургам з Вінниччини присуджено премію імені Бориса Патона

Президент Володимир Зеленський 30 листопада підписав Указ про присудження Національної премії України імені Бориса Патона 2022 року. Зокрема, премію присуджено військовому хірургу з Вінниці, полковнику медичної служби Костянтину Гуменюку та генерал-майору медичної служби у відставці Андрію Вербі, який родом з Жмеринки.

Відповідно до Указу Президента, Вербі Андрію Вячеславовичу – докторові медичних наук, професорові Української військово-медичної академії, присуджено премію за роботу «Медичне забезпечення сил оборони на засадах єдиного медичного простору».

Двом військовим хірургам з Вінниччини присуджено премію імені Бориса Патона

За роботу «Організація екстреної медичної допомоги та лікування гострої крововтрати в умовах бойових дій та клінічній практиці», премію присуджено Гуменюку Костянтину Віталійовичу – кандидатові медичних наук, головному хірургові Збройних Сил України Командування Медичних сил Збройних Сил України, полковнику медичної служби.

Двом військовим хірургам з Вінниччини присуджено премію імені Бориса Патона

Нагадаємо, влітку наші медики у фронтових умовах провели операцію, яка не має аналогів у світі. Серед команди військових хірургів, які здійснили цю операцію, є і наш вінничанин Костянтин Гуменюк. Костянтин Гуменюк нагороджений Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Андрій Верба раніше очолював Вінницький 59-й військовий мобільний госпіталь. На початку літа 2014-го провів першу в історії України полосну хірургічну операцію в польових умовах — у зоні бойових дій рятував життя лейтенанта-розвідника. У 2015-2017 роках – директор Військово-медичного департаменту Міноборони. В цей період під його керівництвом розроблено сучасну систему медичного забезпечення, розроблено стандарти медичної допомоги та етапи лікувально-евакувацйного забезпечення, впроваджено найкращі стандарти військової медицини НАТО. На сьогодні Андрій Верба – професор кафедри Військової хірургії Української військово-медичної академії.

Довідка.

Національна премія імені Бориса Патона присуджується:

  • за видатні наукові дослідження, які сприяють дальшому розвитку гуманітарних, природничих і технічних наук, позитивно впливають на суспільний прогрес і утверджують високий авторитет вітчизняної науки у світі;
  • за розроблення та впровадження нової техніки, матеріалів і технологій, нових способів і методів лікування та профілактики захворювань, що відповідають рівню світових досягнень;
  • за роботи, які становлять значний внесок у вирішення проблем охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки;
  • за створення підручників для закладів загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти, вищої освіти, що відповідають сучасним вимогам і сприяють ефективному опануванню знань, істотно впливають на поліпшення підготовки майбутніх спеціалістів.

Джерело

Новости Украины