Експерти про події у Грузії: Ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Експерти про події у Грузії: Ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze​

У Тбілісі на проспекті Руставелі біля будівлі парламенту Грузії пройшли мітинги проти ухвалення законопроєктів про іноагентів. Голосування проходило на тлі маніфестацій і зіткнень з поліцією активістів, не згодних з появою таких законодавчих актів в принципі – надто вони нагадують відомі російські закони. Проте за законопроєкт проголосували 76 грузинських парламентаріїв, проти – 13 (із 139 депутатів). Мирна акція зіткнулася з протидією поліції, людей розганяли водометами та сльозогінним газом, 66 людей було затримано. Але противники закону обіцяють продовжити акції громадянського протесту, попри все. KP.UA розбиралася, що відбувається в Грузії та чого чекати.

Про що мова

Грузинський рух «Сила народу», що складається з депутатів парламенту, які залишили правлячу партію «Грузинська мрія», подав на розгляд два законопроєкти про іноагентів – «Про прозорість іноземного впливу» та «Про реєстрацію іноземних агентів».

Згідно з першим законопроектом, агентами іноземного впливу в Грузії можуть бути визнані некомерційні організації та ЗМІ, які більш ніж на 20% фінансуються з-за кордону. Виняток зроблено лише для спортивних федерацій та організацій, заснованих державними адміністративними органами. Усі іноагенти зобов’язані будуть зареєструватися в цьому статусі і щороку подавати фінансові декларації – інакше на них чекає штраф – 25 000 ларі (близько 9500 доларів США).

Законопроєкт «Про реєстрацію іноземних агентів» встановлює кримінальну відповідальність (на додаток до адміністративного штрафу), якщо особа з іноземним фінансуванням не зареєструється як іноагент (виняток у цьому випадку становлять дипломати, консули тощо). За порушення закону загрожує позбавлення волі терміном до 5 років.

Весь зміст закону, як кажуть грузинські політики, повністю скопійовано з американського.

Грузинський парламент схвалив увечері 7 березня в першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», що викликало неабиякі пристрасті на вулицях Тбілісі. Президент Грузії Саломе Зурабішвілі вже висловилася проти і пообіцяла ветувати закон, якщо його буде ухвалено. Голосуватимуть другий законопроєкт парламентарі у четвер, 9 березня.

Експерти про події у Грузії: Ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Експерти про події у Грузії: Ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Сутички протестувальників із силовиками біля будівлі парламенту Грузії. Тбілісі, 7 березня. Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze

Чому було ухвалено законопроєкти

Як тільки Грузія в 2014 році зголосилася увійти до складу Євросоюзу, то вже незабаром табір прихильників проєвропейського шляху розвитку заявив, що уряд Іраклія Гарібашвілі не здатний виконати всі вимоги для отримання статусу кандидата в ЄС. Влітку 2022 року в Грузії відбулися демонстрації, де учасники виступили за створення технічного кабінету міністрів та виставили голові уряду ультиматум про складання повноважень. У разі відмови обіцяли «мирну революцію».

Потім було ще багато приводів довести запальних законодавців до кипіння. Так, у день ухвалення першого скандального законопроєкту прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі (який перебуває в Німеччині на туристичному ярмарку) заявив, що фінансування НКО «непрозоре» і тому все, що відбувається, для них «болісне».

— Вони роками отримували гранти на десятки мільйонів доларів, і вони не мали прозорості та підзвітності перед громадськістю, перед нашим народом, — заявив Гарібашвілі. На його думку, існує хоча б мінімальний стандарт підзвітності та прозорості, який відповідає європейським та світовим стандартам. А щодо закону про іноагентів, то Гарібашвілі послався на те, що аналогічні закони діють і в інших країнах. Основна теза виступу прем’єр-міністра зводилася до одного: на закордонні гроші проводиться антиурядова та антидержавна діяльність.

— Це суверенне рішення кожної країни, який закон їй потрібен зараз. Уряд (Грузії) робить все можливе для зміцнення суверенітету нашої країни, — наголосив прем’єр-міністр.

У будь-якому випадку обидва тексти законопроєктів пройдуть Венеціанську комісію (а це три місяці, як мінімум), і їхнє обговорення триватиме після того, як комісія проаналізує закони щодо дотримання всіх демократичних норм. Аналогічний російський закон «Венеціанка» не схвалила – навряд чи вона вирішить інакше з грузинськими законопроєктами. Питання у тому, що буде робити із висновками Венеціанської комісії грузинський парламент.

Думка самих грузинів

Експерти про події у Грузії: Ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Хатія Деканоїдзе. Фото: facebook.com/khatia.dekanoidze.7

Одна з лідерів партії «Єдиний національний рух» Хатія Деканоїдзе вже заявила у коментарях ЗМІ, що «російські керівники виправдовували ухвалення в Росії аналогічного (законопроєкту «Про реєстрацію іноземних агентів») закону. Вони казали, що він м’якший за американський». Деканоідзе вважає, що у разі ухвалення законів про іноагентів, з Грузії втечуть опозиціонери та громадянські активісти.

— Події розвиватимуться за російським сценарієм, — наголосила Деканоідзе, додавши, що саме так зароджується та зміцнюється диктатура.

Також на своїй сторінці у соцмережах Хатія Деканоїдзе розмістила повідомлення посольства США в Грузії з оцінкою поточної ситуації.

– Сьогодні чорний день для грузинської демократії. Продовження обговорення парламентом натхненних Кремлем законів несумісне з явним бажанням Грузії інтегруватися до Європи та демократичного розвитку країни. Скасування цих законів завдасть шкоди відносинам Грузії зі стратегічними партнерами і підірве ту важливу роботу, яку багато грузинських організацій проводять для допомоги співгромадянам. Цей процес та законопроєкти викликають реальні питання щодо лояльності правлячої партії євроатлантичної інтеграції, — вважають у посольстві.

В інтерв’ю експерту тбіліського Центру стратегічного аналізу, політологу Геле Васадзе для Ютуб-каналу «Новини з Кавказу» аналітик Грузинського фонду стратегічних та міжнародних досліджень», колишній посол Грузії в Росії Валерій Чечелашвілі розповів, що подібні акції зміцнюють грузинське суспільство..

Експерти про події у Грузії: Ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Валерій Чечелашвілі. Фото: facebook.com/valeri.chechelashvili.5

— Протест міцніє, і найближчими днями ми побачимо продовження цих подій. У політичних партій немає плану дій, як цьому протистояти, – каже Чечелашвілі. — Вони ухвалюють закон про іноагентів – і самі ставлять себе у статус агентів чужої держави. Виходить, ми йдемо до Європи з антиєвропейськими законами?

Чечелашвілі ставить питання: відповідно до законопроєктів, чи визнаватимуться іноагентами громадяни Грузії, які задіяли закордонні грантові кошти, наприклад, для ремонту каналізаційної системи у своєму місті? Чи ті, хто за європейською програмою допомоги хворим на гепатит отримував лікування?

– У них немає відповідей на ці запитання, немає аргументів. Це слабкість державної влади. Аргументів немає, натомість є спроба стигматизації неурядових організацій. І «демонстрація сили» увечері 7 березня перед парламентом – це насправді демонстрація слабкості влади, – вважає Чечелашвілі.

Що кажуть у світі

Міжнародні правозахисні організації Human Rights Watch та Amnesty International вже закликали парламент Грузії відхилити скандальні законопроєкти, які, на думку правозахисників, «несумісні з міжнародним законодавством у галузі прав людини та стандартами, що захищають свободу вираження думок та асоціацій». В організаціях вважають, що ці закони дискредитуватимуть незалежні (і фінансовані з бюджетів інших держав) організації та ЗМІ. Тобто грузинська влада піде стежкою, прокладеною аналогічними російськими законами.

Офіс верховного представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепа Борреля попередив про наслідки прийняття в Грузії закону про «іноагентів»:

— У першому читанні парламент Грузії ухвалив новий закон «Про прозорість іноземного впливу». Це дуже погана подія для Грузії та її народу… Цей закон несумісний із цінностями та стандартами ЄС. Це суперечить заявленій меті Грузії стати членом Європейського Союзу, яку підтримує більшість громадян Грузії. Його остаточне ухвалення може мати серйозні наслідки для відносин між нами, — заявили в ЄС.

Солідарні з ними і країни Балтії. У спільній заяві міністрів закордонних справ Литви, Латвії та Естонії йдеться:

— Закликаємо парламент Грузії відповідально оцінювати реальні інтереси країни та утримуватися від рішень, які можуть підірвати прагнення грузинського народу жити в демократичній країні, яка йде до Європейського Союзу та НАТО. Ухвалення парламентом Грузії в першому читанні закону про іноземних агентів викликає серйозні питання про перспективи демократії в Грузії. Ми закликаємо уряд Грузії поважати право людей на мирний протест.

Джерело

Новости Украины