Фонд гарантування заявив про рейдерське захоплення найбільш ліквідної нерухомості Мегабанку


Фонд гарантування заявив про рейдерське захоплення найбільш ліквідної нерухомості Мегабанку

Фото: пресслужба Мегабанку

Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) заявив про незаконне відчуження найбільш ліквідних об’єктів нерухомості ліквідованого Мегабанку загальною вартістю 361 млн грн. Заява опублікована на сайті Фонду.

«Під прикриттям війни шляхом неправомірної оборудки за один день було відчужено об’єкти нерухомості Мегабанку у Харкові на суму майже 361 млн грн. Фонд закликає правоохоронні органи зупинити неправомірні дії та захистити інтереси держави», – йдеться у заяві ФГВФО.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Фонд уже звернувся до СБУ з заявою про вчинений кримінальний злочин. Також направлено звернення до Офісу протидії рейдерству міністерства юстиції.

ФГВФО уточнює, що 16 лютого, згідно з інформацією з державних реєстрів, приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу було перереєстровано право власності на майно Мегабанку на сторонню особу. Підставою для перереєстрації став договір купівлі-продажу, укладений 16 лютого 2023 року.

Ці об’єкти нерухомості на початку лютого 2022 року були передані Мегабанком в іпотеку двом юридичним особам – SIA Royal Pay Europe та Starling Limited – як забезпечення виконання своїх зобов’язань перед ними.

Після визнання банку неплатоспроможним у червні 2022 року Фонд через суд вимагав визнати ці угоди незаконними.

Судові розгляди за цими угодами тривають і це є підставою для скасування перереєстрацій майна в держреєстрі від 16 лютого, вважають у ФГВФО.

Також у Фонді звертають увагу, що до Royal Pay Europe рішенням РНБО від 12 січня 2023 року застосовано персональні спеціальні економічні та інші санкції терміном на 5 років.

«Від повернення активів на баланс банку залежать перспективи розрахунку з кредиторами банку. Сьогодні загальна сума акцептованих вимог кредиторів Мегабанку становить понад 8 млрд грн», – заявляють у ФГВФО.

Мегабанк працював на фінансовому ринку України близько 32 років. За даними банку, на 1 січня він обслуговував 728 319 клієнтів, на території України працювало 154 відділення. Активи банку на цю дату становили 9,956 млрд грн. За даними НБУ, частка фінустанови – 0,46% чистих активів платоспроможних банків.

Найбільшими акціонерами Мегабанку були Віктор Суботін (60,74%), Європейський банк реконструкції та розвитку (11,29%), уряд Німеччини (11,29%), Максим Єфімов (9,82%).

  • 22 липня 2022 року НБУ ліквідував Мегабанк.
  • 23 вересня Фонд гарантування вперше виставив на аукціони право оренди нерухомості «Мегабанку».

Читайте також: НБУ виводить з ринку Мегабанк. Його власник та менеджмент пручаються.

Підписуйтесь на розсилки LIGA.net – лише головне у вашій пошті

Джерело

Новости Украины