ФТУ: російським тенісистам дорогу на Олімпіаду-2024 закрито, МОК забуває принципи відбору на Ігри

ФТУ: російським тенісистам дорогу на Олімпіаду-2024 закрито, МОК забуває принципи відбору на Ігри

Фото — Getty Images

Федерація тенісу України (ФТУ) прокоментувала можливий допуск російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри-2024 у Парижі. Незважаючи на те, що тенісисти з країн-агресорів виступають у нейтральному статусі на особистих змаганнях, шлях на Ігри їм закрито.

“Минулого року Федерація тенісу України однією з перших спортивних організацій відреагувала на повномасштабне вторгнення. 27 лютого 2022 року ФТУ звернулася до Міжнародної Федерації тенісу (ITF) з вимогою виключити зі свого складу федерації росії та білорусі. Вже першого березня ITF офіційно оголосила про повний «бан» обох федерацій країн-агресорок і заборону брати участь у будь-яких командних змаганнях, що проходять під егідою ITF.

Не можна сказати, що таке рішення далося легко. Відбулося важке й напружене обговорення цієї проблеми, у підсумку якого аргументи української сторони були прийняті. На жаль, не в повному обсязі, адже не вдалося реалізувати заборону на виступи російських і білоруських тенісистів в індивідуальних змаганнях”.

“Але прийняте рішення, у принципі, закриває шлях представникам агресорів на Олімпійські ігри. Для того, щоб потрапити на Ігри тенісисти мають взяти участь у не менш, як трьох матчах Кубка Девіса та Кубка Біллі Джин Кінг в останні два сезони перед Олімпіадою”.

“На тлі заяв президента Міжнародного Олімпійського комітету Томаса Баха, який розмірковує над можливою участю росіян і білорусів в Іграх у статусі нейтральних спортсменів, відштовхуючись від того, що ті виступають у тенісних змаганнях, чомусь багато хто забуває про затверджені принципи відбору на Олімпіаду”.

“Федерація тенісу України, яка рівно рік тому звернулася зі своїми вимогами до ITF і розпочала боротьбу з російськими та білоруськими спортсменами, вчергове наголошує – не існує спорту поза політикою! Світові арени мають бути звільнені від присутності тих, хто навіть без прапорів представляє країни, що заливають кров’ю українську землю!”

МОК готовий розглянути можливість допуску атлетів з росії та білорусі до міжнародних змагань. При цьому всі бажаючі будуть зобов’язані виступати у нейтральному статусі. Також спортсмени не повинні підтримувати війну росії проти України і пройти обов’язкову перевірку на допінг.

Глава МОК Томас Бах як приклад можливості участі росіян та білорусів навів Australian Open-2023, де українка Катерина Байндль зіграла проти росіянки Камілли Рахімової. Нагадаємо, під час цього поєдинку вболівальники на трибунах демонстрували прапор росії.

Джерело

Новости Украины