G7 погодилася на відстрочення боргу Україною протягом дії програми МВФ


G7 погодилася на відстрочення боргу Україною протягом дії програми МВФ

Логотип саміту Великої сімки 2022 року (Фото — EPA) доповнено

Україні дозволили відстрочити виплату боргу до 2027 року, за рішенням Групи кредиторів, до якої входять всі держави G7. Ця відстрочка буде здійснюватися протягом періоду дії програми МВФ, яка завершується у 2027 році. Інформацію про це повідомило Міністерство фінансів Канади, передає Укрінформ. 

Група кредиторів України зобов’язала себе продовжити замороження погашення заборгованості з 1 серпня 2022 року протягом періоду дії програми МВФ (2023-2027 рр). Це буде зроблено відповідно до національного законодавства держав-кредиторів.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

У повідомленні Мінфіну Канади зазначається, що після стабілізації економічної ситуації в Україні або до закінчення програми МВФ, держави-кредитори запровадять додаткові заходи для полегшення кредитного навантаження на Україну.

Група кредиторів України запропонує боргове рішення, яке відповідатиме параметрам програми МВФ за умови, що зовнішні приватні кредитори нададуть не менш вигідні умови.

Члени Групи кредиторів також закликали інших двосторонніх кредиторів швидко укласти не менш вигідну угоду з урядом України щодо боргових умов.

У Мінфіні України заявили, що проведуть переговори з приватними кредиторами про нову реструктуризацію. 

«Українська влада розгляне кілька альтернативних сценаріїв реалізації необхідного режиму погашення боргу, щоб максимізувати ефективність і успіх процесу, пам’ятаючи про мету відновити доступ України до ринку якомога швидше. Український уряд найняв фінансових і юридичних консультантів для підтримки цього процесу», – зазначається на сайті Мінфіну.

Очікується, що переговори з комерційними кредиторами розпочнуться на початку 2024 року, додало міністерство.

  • У грудні-лютому Україна успішно пройшла моніторингову програму МВФ, що відкрило шлях для початку переговорів про нову програму з фінансуванням.
  • У березні 2023 року Україна і Міжнародний валютний фонд домовилися про нову чотирирічну кредитну програму розширеного фінансування (EFF) на $15,6 млрд.

Джерело

Новости Украины