Мін’юст США підозрює Credit Suisse та UBS у допомозі російським олігархам уникати санкцій


Мін'юст США підозрює Credit Suisse та UBS у допомозі російським олігархам уникати санкцій

UBS (Фото — Depositphotos)

Швейцарські Credit Suisse та UBS перебувають під наглядом Міністерства юстиції США, яке проводить розслідування ймовірної допомоги банків російським бізнесменам в уникненні санкцій. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела. 

Інформаційні запити були надіслані ще до кризи в Credit Suisse, яка призвела до поглинання банку конкурентом – UBS. 

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

За словами джерел, Мінʼюст досліджує роботу банків з клієнтами, які потрапили під санкції, і можливі порушення законів співробітниками цих банків. У Credit Suisse і UBS відмовилися коментувати цю ситуацію.

Раніше Credit Suisse славився своїми послугами для заможних росіян, проте в травні минулого року банк припинив роботу з індивідуальними російськими клієнтами. На момент припинення роботи з цими клієнтами банк управляв близько $33 млрд  для російських клієнтів, що на 50% більше, ніж у UBS, попри те, що останній мав більший бізнес з управління капіталом. На тлі новин про розслідування, акції UBS впали на 7,2%.

За порушення санкцій США банкам можуть загрожувати серйозні штрафи. У 2014 році BNP Paribas погодилася виплатити майже $9 млрд після того, як визнала себе винною за звинуваченнями США в обробці транзакцій для суданських, іранських і кубинських організацій, які потрапили під санкції.

У 2019 році Standard Chartered Bank погодився виплатити понад $1 млрд для врегулювання розслідування Міністерства юстиції, у якому колишній співробітник банку визнав себе винним у змові з метою порушення санкцій США проти Ірану.

  • UBS розпочав масові перевірки клієнтів російського походження. Банк запитує у власників рахунків із Росії документи, що підтверджують статус їхнього перебування у Швейцарії. 
  • 20 березня UBS, під керуванням якого перебувають активи клієнтів на $3 трлн, оголосив про купівлю іншого швейцарського банку Credit Suisse.

Джерело

Новости Украины