Гутерреш відреагував на обстріл Києва під час його перебування в місті

антоніу гутерреш, гутерреш, генсек оон Фото: Flickr | Антоніу Гутерреш

За словами голови ООН, він «шокований цим». Під час візиту в Україну Гутерреш побував у зруйнованому передмісті столиці та сказав, що уявив свою сім’ю в одному з розбомблених будинків.

В інтерв’ю журналісту ВВС Бену Брауну генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав, що шокований тим, що Росія вдарила по Києву, поки він перебуває в столиці. Про це Браун написав у себе у Twitter.

Читайте кращі матеріали розділу на сторінці «Фокус. Воєнний фокус» в Facebook

«Генеральний секретар ООН сказав мені, що він шокований тим, що Росія завдала ракетного удару по Києву, поки він перебуває в місті для переговорів із президентом Зеленським. Україна називає це «огидним актом варварства» та «листівкою з Москви», — розповів журналіст.

В інтерв’ю ВВС він також розповів, що розслідуванням злочинів в Україні вже займається Міжнародний кримінальний суд.

«Я повністю підтримую розслідування Міжнародного кримінального суду, і я довіряю йому», — зазначив Гутерреш. Він також закликав Москву до співпраці з міжнародним органом правосуддя.

Як вважає Гутерреш, Рада безпеки ООН не змогла запобігти війні в Україні або зупинити її. За його словами, це стало джерелом великого розчарування та гніву.

Під час свого візиту в Україну Гутерреш відвідав Ірпінь, Бучу та Бородянку. За його словами, він уявив свою сім’ю в одному із зруйнованих будинків. Про це він сказав у коментарі журналістам.

«Коли я бачу ці зруйновані будинки, я повинен сказати, що я відчуваю. Я уявив свою сім’ю в одному з тих будинків, які зараз зруйновані та почорніли. Я бачу, як мої онуки в паніці тікають, частина сім’ї, зрештою, гине», — прокоментував глава ООН.

Він наголосив, що вважає війну в Україні «злом і абсурдом».

«Ця війна — абсурд у XXI столітті. Війна — зло», — сказав, зокрема, Гутерреш.

Нагадаємо, 28 квітня окупанти РФ завдали ракетного удару по Києву. Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк припустив, що так у Кремлі вирішили «передати привіт» генеральному секретареві ООН Антоніу Гуттерешу, який якраз у ці хвилини перебував у Києві з офіційним візитом до президента України.

Раніше, 26 квітня, у Москві відбулася зустріч генсека ООН Антоніу Гутерреша з російським президентом Володимиром Путіним.

Источник

Новости Украины