Харківські рятувальники розказали, як безпечно використовувати генератори

При неправильному використанні генератори можуть зайнятися або вибухнути.

Під час відключень електрики все більше жителів Харківської області стали використовувати генератори.

Генератор є об’єктом небезпеки, при неправильній експлуатації він може зайнятися або вибухнути. Про це повідомив начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС у Харківській області Сергій Колосовський.

«На сьогодні ми всі відчуваємо відключення електроенергії, почастішали випадки використання бензинових та дизельних електрогенераторів. Насамперед що потрібно знати — це об’єкт небезпеки. В ньому все зібрано до кучі: і горюча рідина, і електричний струм, і все це вкупі може привести до пожежі, вибуху», — пояснив Колосовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто генераторів. Харківські підприємці рятують бізнес від блекаутів

Щоб запобігти надзвичайній ситуації, необхідно встановлювати генератори тільки на свіжому повітрі, краще розміщувати під навісом. Якщо це приміщення, то у ньому не повинно бути горючих матеріалів і рідин.

Обов’язково потрібно проводити примусову вентиляцію, оскільки вихлопні гази, що виділяють генератори, є небезпечними. При виникненні пожежі в генераторі слід знеструмити його та звернутися до ДСНС.

«Якщо виникла пожежа на генераторі, що найперше потрібно зробити: знеструмити його, викликати за телефоном «101» пожежну охорону, потім вжити всіх заходів для гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння — вогнегасниками», — розповів Сергій Колосовський.

Як писав UA-NEWS.in.ua, із понеділка 12 грудня у Харківській області діє новий графік погодинних відключень світла. У документі — 12 черг. Світло у кожної групи споживачів вимикають на три години на день, якщо немає аварійних відключень.

Джерело

Новости Украины