«Херсон — це Україна». Хроніка спротиву херсонців російській окупації

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Олександр Корняков

Після того, як російська армія 1 березня увійшла до Херсона, протягом майже двох місяців жителі міста виходили на мітинги із гаслами "Херсон – це Україна!". Суспільне зібрало історію про те, як херсонці протистояли російській окупації.

4 березня, коли росіяни спробували провести на площі Свободи мітинг за створення ХНР, туди прийшло декілька херсонців з українськими прапорами.

Наступного дня, 5 березня, там вже зібралися тисячі жителів міста із плакатами та українською символікою. На мирній акції люди виступали проти так званих "російських визволителів". Не зважаючи на те, що військові РФ відкрили попереджувальний вогонь у повітря, їх змусили залишити центр міста.

6 березня херсонці знову вийшли у центр міста на мирний мітинг. Того дня люди кричали озброєним російським військовим слова "Додому! Додому!", казали забиратися геть. З українською символікою вигукували: "Херсон – це Україна!" і "Україна – понад усе!".

Мітинги відбувалися щодня і на них приходили тисячі херсонців. 12 березня люди організували ходу проспектом Ушакова в центрі міста до площі Свободи, де скандували гасла "Ми українці, а не кацапські раби!" та "Херсон – це Україна!" російським військовим, які зайняли будівлю обласної державної адміністрації і виставили свою техніку на Площі Свободи.

Наступного дня, 13 березня, в центрі Херсона також зібралися тисячі містян, які розгорнули довгий прапор, а після цього пішли проспектом Ушакова та Перекопською, попри те, що були оточені озброєними російськими військовими. На цій акції протесту росіяни застосували зброю по учасниках мирної акції.

Після того, як росіяни почали застосовувати зброю, кількість людей, які виходили на акції протесту зменшилася, але все одно патріотично налаштовані люди намагалися збиратися разом, щоб показати свою позицію всьому світові.

21 березня військові РФ стріляли по учасниках акції газовими та світло-шумовими гранатами, внаслідок чого декілька людей отримали поранення. Стріляти по учасниках мітингу почали після того, як херсонці спробували стерти напис на пам’ятнику Героям Небесної Сотні "ЗСУ вбивці". Того ж дня стало відомо про зникнення одного з учасників акції.

Люди стали все рідше виходити на акції протесту. Одна з причин – застосування зброї по мирному населенню. Росіяни заборони збиратися на мітинги. Спецслужби РФ використовували мітинги для того, щоб вирахувати патріотично налаштованих городян та ув’язнити їх. Почався суцільний терор та залякування херсонців.

Жителі міста припинили виходити на мітинги, але продовжили чекати на ЗСУ. Багато хто, не зважаючи на те, що це могло стати причиною ув’язнення, тримав удома українські прапори.

Можливість вийти з ними відкрито на вулиці з’явилася знову 11 листопада. Саме цього дня люди побачили на вулицях обласного центру захисників України. Тепер вони змогли вільно знову вийти на площу Свободи, де встановили українські прапори на пам’ятнику Героям Небесної сотні.

Що відомо

  • 24 лютого війська РФ розпочали повномасштабне вторгнення на територію України.
  • 3 березня російська війська зайшли у Херсоні. Місто опинилось у тимчасовій окупації. Війська РФ не покидають наміру взяти все під свій контроль, не зважаючи на сильний спротив жителів області.
  • 11 листопада Херсон повертається під контроль ЗСУ. Українські військові зайшли до міста

Новости Украины