Хмельничанам, чиї оселі було пошкоджено внаслідок ракетного обстрілу, передали металопластикові вікна

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

285 металопластикових вікон для 135 квартир привезли сьогодні, 24 березня, мешканцям п'ятнадцяти будинків, що були пошкоджені внаслідок ракетного обстрілу Хмельницького 18 лютого 2023 року.

Про це Суспільному розповів заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок.

За його словами це вже друга допомога, котру надають благодійники містянам, чиї оселі було пошкоджено. Цього разу підтримала громадська організація "MEDAIR".

Оксана — мешканка будинку, що по вулиці Мазепи 57. Жінка каже, що у її квартирі вибуховою хвилею вибило всі вікна. Сьогодні благодійники привезли нові.

"В нас були зіпсовані всі карнизи, вони вигнуті, їх треба буде міняти. А щоб переробити повністю стелю, то також треба буде все розшивати. В нас вибило всі п'ять вікон, які є у квартирі: дві лоджії, два вікна кухонних, і одне в дитячій кімнаті. На сьогоднішній момент ми практично нічого не зробили. Наскільки ми обговорювали це все в ОСББ, то була мова про те, що волонтерська організація нам їх тільки доставить, винесе на поверх, занесе у квартиру і залишить, а монтаж вікон вже на наші плечі. Як саме ми будем це робити — я не знаю", — розповіла Оксана.

В Оксани у квартирі вибуховою хвилею вибило п’ять вікон. Фото: Суспільне Хмельницький

Представник громадської організації Юрій Шелест сказав: "Після обстрілу 18 лютого 2023 року у 132 квартирах було пошкоджено 285 віконних конструкцій. Є вікна, які пошкоджено частково, в них буде замінена фурнітура, склопакети придатні для дальшого використання. Але, більшість вікон знищені повністю, тому вікна були виготовлені з нуля".

Проєкт з виготовлення вікон підтримано Швейцарською громадською організацією "MEDAIR", каже Юрій Шелест. На 285 конструкцій ними виділено 3,6 мільйона гривень.

"Організація "MEDAIR" представлена в Україні з квітня 2022 року. Вони є в Хмельницькому, Тернополі, Франківську, Києві, Сумах, Харкові та Дніпрі, тобто, вони працюють по всій Україні й виділили кошти для цього будинку", — розповів Юрій Шелест.

Так, станом на 24 березня, виглядає новобудова, яка зазнала найбільше пошкоджень внаслідок обстрілу, які військові РФ завдали по Хмельницькому 18 лютого. Фото: Суспільне Хмельницький

Вдруге спільно допомагають містянам, квартири яких було пошкоджено вибуховою хвилею цієї зими, каже заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок: "У будинку на вулиці Мазепи 57, 59 було найбільше вибитих вікон. Не всіх мешканців вдалось сконтактувати з громадською організацією і не всі зможуть отримати від них вікна, з різних причин. Тому влада міста прийняла рішення, що тим мешканцям, які за власні кошти встановлювали вікна, нададуть матеріальну допомогу, на сесії виділятимуть кошти. Людям потрібно в міську раду принести рахунки. Ми до цієї пори отримуємо звернення з проханням надати матеріальну допомогу".

Новости Украины