Хорватські машини допомагають розміновувати Харківщину

Машини працюють в Ізюмському та Чугуївському районах.

Наразі урядові організації працюють в регіоні на шести автівках для розмінування.

Швейцарський фонд протимінної діяльності FSD Ukraine допомагає розміновувати Харківську область. Його команди механічного розмінування працюють за допомогою машин для підготовки ґрунту для розмінування MV4 та MV10, які виготовлені у Хорватії.

Зокрема, автомобіль MV4, який готує ґрунт для розмінування, обстежує одне із сіл Ізюмського району, що знаходилося під окупацією з березня по вересень минулого року. Машина має очистити місцевість, де проходять лінії електропередач, щоб надалі до відновлення електрики змогли приступити енергетики.

Ще одна машина, MV10, зараз проходить Чугуївський район. Там залишилися нерозірвані артилерійські та мінометні снаряди, якими окупанти обстрілювали громаду з лютого по вересень минулого року, й протитранспортні міни. Автівка також обстежує територію під лініями електропередачі.

«Була пошкоджена лінія електромережі, яка з’єднує населені пункти Коробочкине та Гракове. Об’єкт енергетичної інфраструктури проходить через сільгоспземлі, територія потребує очищення для безпечної роботи енергетиків та місцевих фермерів», — пояснили у Швейцарському фонді протимінної діяльності.

Фото: Швейцарський фонд протимінної діяльностіФото: Швейцарський фонд протимінної діяльності

Як розповів директор департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації Іван Сокол, наразі на Харківщині обстежують територію на наявність вибухонебезпечних предметів шість автомобілів. Окрім швейцарського фонду, вони знаходяться у підпорядкуванні Держслужби України з надзвичайних ситуацій і Збройних сил України. Машина, виготовлена на Харківщині, проходить випробування. Таких машин може бути більше, зараз ХОВА проводить перемовини із міжнародними благодійними фондами щодо фінансування виготовлення автівок для розмінування в регіоні.

«В урядових організацій зараз працює шість механічних транспортних засобів для механічного розмінування. Виробниками Харківської області машина вироблена та проходить зараз випробувальний процес обкатки — одна. Ми маємо можливість наростити, маємо виготовлення таких автомобілів, які є вітчизняними, які більш ефективні в плані використання та швидкості їх відновлення, маємо можливість їх збільшити кількість, бачення процесу, маємо організації, які долучаться до цього процесу, зараз ведемо перемовини з міжнародними благодійними фондами, які підключаться та будуть фінансувати цей процес. Шість, які зараз в роботі, це не вітчизняного виробництва, це — MV10, MV4, Armtrac, Bozena (Словаччина, Хорватія), БМР. MV-10, Armtrac — машини ДСНС, Bozena — машина ЗСУ (Словаччина, Хорватія), БМР — ЗСУ, і дві машини MV10 та MV4 — це машини для механічного розмінування, які працюють під оператором протимінної діяльності FSD, швейцарським оператором», — розповів Сокол.

За словами Сокола, MV10 і MV4 працюють у регіоні близько восьми днів. За три дні проходять 400 метрів місцевості під лінією електропередачі. За допомогою автомобіля виробників із Харківщини, який ще проходить випробування, робота саперів може бути пришвидшена удесятеро.

«Це дуже повільно [про роботу автівок MV — ред.], але ми все ж таки сподіваємося, що вони будуть пришвидшувати. Це більше за все пов’язано з тим, що це тільки початок роботи. Організація FSD пішла нам на зустріч, і серед двох маючих засобів для механічного розмінування обидва працюють у Харківській області. За це ми їм дуже вдячні, — сказав Сокол. — Наприклад, наша автівка, яка була вироблена на виробничих потужностях Харківського регіону (це та, що зараз проходить обкатку), якщо брати за одиницю вимірювання відстань між стовпами на 50 метрів, то в середньому саперний розрахунок проходить відстань від 2 до 4 стовпів, а якщо він йде за значеним механічним транспортним засобом, то він проходить мінімум 44 відрізки — 2200 метрів (або 200 метрів). Це в 10 разів пришвидш процес роботи».

Як писав UA-NEWS.in.ua, потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами у Харківській області вважаються усі деокуповані території. 

Джерело

Новости Украины