Хто сплачуватиме борги «Технови» та яка доля Чернігівської ТЕЦ перед опалювальним сезоном

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Направили листа з пропозиціями до Кабміну з приводу подальшої долі чернігівської ТЕЦ. 27 вересня депутати Чернігівської міськради зібралися на позачергову сесію, де в порядку денному було лише одне питання: звернення до Кабміну з приводу ситуації з ТЕЦ, орендар якої, фірма “Технова”, відмовилась продовжувати договір оренди, а борг за газ у розмірі 813 мільйонів гривень може перейти до міського бюджету. "За" проголосували 27 присутніх депутатів.

Підприємство з 2000 року орендувала фірма “Технова”. У травні в односторонньому порядку вона звернулась до міської ради, щоб достроково розірвати договір оренди майнового комплексу, який постраждав від російських обстрілів

Владислав Атрошенко. ФОТО: Суспільне Чернігів"Ми не мали можливості й не маємо наразі цієї можливості в будь-який спосіб спонукати орендаря провести відновлювальні роботи на Чернігівській ТЕЦ", — каже міський голова Владислав Атрошенко.

У листі-зверненні виписані чотири варіанти подальшого розвитку подій:

  • Зобов'язати “Технову” виконувати умови договору оренди до кінця цього опалювального сезону;
  • Передати в оренду Чернігівську ТЕЦ “Нафтогазу” або його дочірнім підприємствам, а з нею і борги;
  • Прийняти ТЕЦ на баланс міста та створити комунальне підприємство (у цьому разі борг 813 мільйонів гривень, які “Технова” заборгувала за спожитий газ та його розподіл, перейде до міського бюджету);
  • Кабмін надає свій варіант розв'язання проблеми.
  • За словами міського голови Чернігова Владислава Атрошенка, технічно поки що боргу немає. Якщо місто прийме на баланс майновий комплекс ТЕЦ, міська рада буде змушена взяти на себе й борги ТОВ “Технова”, згідно з чинним законодавством.

    "При прийнятті на баланс ми змушені будемо борги ці взяти на себе, а потім в судовому порядку, в регресі, в рамках регресних вимог відшкодовувати від “Технови”. Вірогідність близька до нуля".

    У свою чергу, депутатка міськради від фракції “Слуга народу” Олена Стрілець вважає, що міська влада має їхати у Київ і домовлятись. Про те, що "Технова" має багатомільйоні борги, знали давно, у травні, коли депутати розглядали можливість дострокового припинення оренди, Чернігівський міський голова запевнив, що виплачувати їх — це клопіт приватного підприємства.

    "На місто йде великий борг, який місто в будь-якому випадку має сплатити, якщо хоче далі продовжувати отримувати газ від «Нафтогазу». Вибору немає. А ось яким чином місто буде собі компенсувати ці витрати – це має приймати рішення керівництво міста", — говорить Стрілець.

    Олена Стрілець. ФОТО: Суспільне Чернігів

    Атрошенко ж каже, що юридично міська влада ще не зробила жодного кроку для прийняття ТЕЦ на свій баланс. Натомість вже отримала листи від правоохоронців.

    "23 вересня ми отримали одночасно лист від обласної прокуратури та ДБР, в яких чи прямо, чи опосередковано звучало, що в такий спосіб дострокове розірвання договору оренди вбачається змова ТОВ “Технова” і керівництва чернігівської міськради, щоб штучно в такий спосіб уникнути необхідності проводити ремонтні роботи на початок опалювального сезону".

    Депутат міської ради, Віталій Голець вважає, що правоохоронні органи мали зреагувати на заборгованість “Технови” ще раніше.

    Віталій Голець. ФОТО: Суспільне Чернігів

    "Мені відомо, що у 2017-2018 році населення Чернігова сплатило надлишкових понад 170 мільйонів гривень фірмі “Технова” — це було встановлено державною аудиторською службою, підтверджено рішеннями всіх судів України, в тому числі й Верховним. І, на жаль, чомусь ці кошти не стягувались з фірми “Технова”. Знаю, що це фірма дуже потужна, не бідна. Я думаю, що тут потрібна злагоджена робота правоохоронців і державної влади, щоб якомога швидше примусити “Технову” погасити свою заборгованість".

    За словами міського голови, вчасний старт опалювального сезону залежатиме тільки від своєчасної подачі газу, технічно ТЕЦ майже готова.

    Детальніше дивіться у сюжеті:

    Новости Украины