Справа простроченої гуманітарної допомоги у Чернігові: поліція відкрила кримінальне провадження

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: скрін з сюжету телеканалу «Дитинець»

У Чернігові розслідується можливе незаконне використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку. Інформацію Суспільному підтвердила речниця Національної поліції в області Наталія Слабеняк.

Нагадаємо, на початку вересня керівниця одного зі складів Чернігова Вікторія Висовень повідомила, що на території її підприємства зберігається гуманітарна допомога, яку привезла обласна військова адміністрація.

Зі слів жінки, стосунки з обласною військовою адміністрацією досі документально не оформлені. Вікторія Висовень написала звернення до НАБУ, СБУ та військової прокуратури.

Першу партію гуманітарки, за словами керівниці, привезли на склади 4 березня.

"Це були медикаменти, продукти, напевно, абсолютно все, що було необхідно людям. Площа, яку це все займало, десь тисяча квадратних метрів – це мінімум. Майже вся база була зайнята гуманітарною допомогою, в тому числі й рампа, і загальні коридори, склади такі от".

Вікторія Висовень. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вікторія говорить, коли на Чернігівщині активні бойові дії закінчилися, вона неодноразово зверталася до представників ОВА, аби оформити стосунки документально:

"Це повинно бути все правильним та узаконеним. Все має бути, напевно, з якимись документами. З юридично оформленими речами. Це по-перше. По-друге, напевно, люди цього потребували в березні та квітні місяці? Але це вже на совісті людей, які їх тут тримали".

Досі цього не сталося. Натомість, за словами жінки, на неї тиснули морально: погрожували видати повістки працівникам підприємства, звинувачували її у розхитуванні ситуації в області.

Перед Днем Незалежності склади на п'ять днів відключили від електропостачання. Боргів чи несправностей підприємство не мало, каже керівниця.

"Тому я впевнена, що це були дії такі от. Щоб було розуміння, щоб я помовчала. А я не можу зрозуміти, чому я повинна мовчати. Заради чого?"

На початку вересня Вікторія дала інтерв’ю одному з телеканалів Чернігова. У сюжеті – кадри залишків гуманітарної допомоги. Строки придатності частини продукції спливли.

Гуманітарна допомога. ФОТО: скрін з сюжету телеканалу «Дитинець»

За коментарем щодо цієї ситуації Суспільне звернулось до заступниці начальника Чернігівської ОВА Жанни Шерстюк.

"Я не підтверджую того, що те, що відзняте в кадрах, воно належить ОДА. Крім нас там були товари інших волонтерів, там були і є товари різних орендарів. Там не сказано чия вона, не показано строків, не показано накладних на товар, ну як я можу це або підтверджувати, або спростовувати?"

Вона також додає, що всі товари зі згаданих складів адміністрація вивезла ще місяць тому.

Але директорка підприємства заперечує.

"Це не правда. В нас лишилася на сьогодні гуманітарна допомога у вигляді замороженої продукції: курка, риба, якщо не помиляюся, картопля фрі та напівфабрикати. На жаль, частина цієї продукції вже прострочена".

Суспільне 21 вересня побувало на підприємстві, де відзняло морозильні камери з продукцією. За словами керівництва, жодної документації на цю продукцію вони не мають. Говорять, коробки привезли сюди представники ОВА.

Серед них – партія прострочених напівфабрикатів. Їх виготовили у лютому цього року, строк придатності сплив ще у травні.

Зі слів Жани Шерстюк, частина гуманітарної допомоги надходила вже простроченою, для її утилізації існує спеціальна процедура, яка займає певний час. Загалом, з березня Чернігівська ОВА отримала понад дві тисячі палет благодійної допомоги. Окремо роздали ще 470 тисяч продуктових наборів. З частини отриманої благодійності сформували резерв, який зберігається в інших локаціях.

"Відсотків 10-15 відкладали, те, що довготривалого терміну зберігання. Про всяк випадок, на жаль, наша географія така, що треба бути готовими, вже є досвід, як може бути".

Жанна Шерстюк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Якщо в березні облік благодійної допомоги майже не вели, всі отримані фури розвантажували й одразу передавали волонтерам, то з квітня всю гуманітарку фіксують у спеціально створеній програмі.

"Це програма, до якої мають доступ і в ОП, і в центральних органах влади. Всі бачать по кожній категорії, скільки залишків, на яких складах", – каже Жанна Шерстюк.

Головне управління національної поліції в області розслідує можливе незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги. В рамках провадження перевіряються і факти, які у звернення до правоохоронних органів виклала і Вікторія Висовень. Інформацію Суспільному підтвердили речниці Нацполіції та прокуратури області

Детальніше дивіться у сюжеті:

Новости Украины