Як стати патронатною родиною в умовах воєнного стану. Історія родини з Кропивницького

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Кропивницький

Патронатна вихователька з Кропивницького Валентина Паніна 11 місяців опікується трьома дітьми. Вони з однієї сім'ї та мають батьків. Поки у них труднощі, двох братів та їхню сестру влаштували у патронатну сім’ю, аби вони не потрапили в інтернат. Як живеться дітям і що змінилося для патронатних батьків під час воєнного стану – читайте.

12-річний Кирило, 10-річний Денис та 5-річна Ліза – рідні брати з сестрою. Валентина Паніна – їхня патронатна вихователька. Діти переїхали до її будинку на час, доки рідні батьки зможуть належно їх виховувати.

"Спочатку вони прийшли такі засмучені, закриті, не йшли на контакт. Потім вони розтали, відчули до себе увагу. Щось у них не так сталося у родині, як хотілося. Вони досить часто згадували, у яких вони умовах жили", – розповіла жінка.

Дітям на день народження патронатна вихователька влаштовує свято. Вони називають її бабусею. "Мені подарували конструктор, футболку "Все буде Україна" та бейблейдЛінійка іграшок з дзигами", – розповів Денис.

"Бабуся відрізала торт, і я їла його з хлопцями", – пригадала Ліза.

Валентина Паніна у будинку для дітей облаштувала чотири кімнати. "У нас є ігрова. Там іграшки, телевізор, стіл, де вони роблять уроки. У кожного своя тумбочка. Коли заняття проходить онлайн, то Кирило залишається в одній кімнаті, а Денис в другій. Є спальня".

Найстарший Кирило готується до олімпіади з фізики. Коли виросте, хоче стати спортивним тренером. "Я хочу піти на тренера з хортингу. Це мій улюблений спорт".

Під час воєнного стану терміни перебування у патронатних родинах змінилися, розповіла начальниця управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міськради Тетяна Тимоховська.

"Ухвалюється рішення виконавчого комітету про відібрання дітей, якщо в родині існує загроза їхньому життю та здоров’ю. Дитина може перебувати у патронатній сім’ї від трьох до шести до місяців, а в умовах воєнного стану – до його закінчення".

Нині дозволяють влаштовувати дітей з різних сімей, сказала посадовиця. "Патронатний вихователь здійснює свою діяльність на професійній основі. Він отримує за свою роботу заробітну плату, також на кожну дитину дитина надає допомогу, виплати".

Зарплата – це 16 тисяч гривень і на кожну дитину від п’яти тисяч гривень до семи. Нині у Кропивницькому є три патронатні родини, де виховується 11 дітей. Шукають ще одну.

Новости Украины