Як займатися благодійною допомогою без порушення закону: пояснення полтавської юристки

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: pexels.com

Щоб займатися благодійною допомогою та не порушувати закон, зокрема, потрібно правильно вести документацію. Що таке гуманітарна допомога та як її законно ввозити, Суспільному розповіла полтавська юристка Аліна Баля.

В Україні питання щодо діяльності благодійних організацій регулюють законами «Про гуманітарну допомогу» і «Про благодійну діяльність та благодійні організації», розповідає юристка.

"Гуманітарна допомога — це цільова адресна безоплатна допомога. Вона може надаватися у грошовій або натуральній формі. Також це може бути виконання робіт чи надання послуг. Отримувачами допомоги є люди, які потребують її через свій соціальний статус, матеріальну незабезпеченість, важке фінансове становище або у зв’язку з виникненням надзвичайного стану"

Як пояснила Аліна Баля, в Україні від березня спростили процедуру визнання соціально значущих товарів гуманітарною допомогою, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України.

"Однією з проблем здійснення благодійної діяльності було те, що в законодавстві були відсутні правові визначення складу правопорушень у цій сфері. В березні було прийнято закон, яким було доповнено Кримінальний кодекс України статтею про відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Стаття передбачає, що під час воєнного стану, який наразі діє в Україні, такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 років з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна"

Незважаючи на наявність обставини – дії воєнного часу, інкримінування цієї статті можливе лише у тому випадку, якщо вартість товарів перевищує 434 175 гривень.

"Якщо ви ввозите в Україну товар за спрощеною декларацією, в якій написано «гуманітарна допомога», то цей товар не може виставлятися на продаж. Тобто його ніхто не може купити. Тому у випадках, коли волонтери, закупляють якийсь товар, для якого вони збирали гроші, перевозять його через митницю і там одержувачем вказана, наприклад, якась військова частина, то цей товар повинен передаватися конкретно тому, кому ви це закупили. Але існують випадки, коли людям допомога потрібна на «зараз», а часу їхати купувати необхідні речі немає, і, тому вони пропонують викупити цей товар у волонтера для військових, рідних чи близьких. Тоді, з точки зору закону, такий продаж буде вважатися правопорушенням, навіть незважаючи на те, що його метою була закупівля необхідного товару з отриманих коштів для тих же військових. Тобто виникла ситуація, яку можна оцінювати як прихований продаж гуманітарної допомоги

Для того, аби законно перевозити гуманітарну допомогу, потрібно:

Правильно вести документацію :

"Волонтери повинні зберігати всі документи про придбані товари. Якщо у документації прописано, наприклад, «купую авто», а насправді ви купуєте одяг, це є неправильним веденням документації. Крім того, потрібно також мати документи щодо діяльності своєї організації, в яких метою діяльності буде прописана, зокрема, можливість здійснення благодійної допомоги".

Фіксувати заявки :

"Якщо до вас звернулися з проханням, наприклад, військова частина, то ви маєте зафіксувати прохання про допомогу (для прикладу — під час отримання письмових заявок та передачі допомоги отримувачам). Це може бути акт приймання-передачі товару, де зазначено, що саме ви придбали і кому саме ви передаєте".

Визначати статус товару :

"Якщо ви ввозите товар в якості гуманітарної допомоги, то в документі повинно бути зафіксовано, що товар, який має такий статус, потрапив отримувачу. Тобто точно вказано, що це була гуманітарна допомога".

Читайте також:

  • У Полтаві та Кременчуці переселенцям роздали понад 25 тисяч проднаборів від благодійного фонду
Новости Украины