Як зробити, щоб авто прослужило довше: очевидні та неочікувані поради

Купуючи нове авто, кожен водій мріє, щоби воно якомога довше залишалось на ходу і не турбувало частими поломками. І ця мрія цілком може здійснитися. Для цього потрібно дотримуватись простих порад із догляду за автомобілем.

OBOZREVATEL зібрав список таких порад. Деякі з них звучать досить несподівано, а деякі здаються очевидними, проте багато хто забуває про ці прості кроки.

Знайте свій автомобіль

Певно, ви також, купуючи якусь техніку, тут же закидали інструкцію куди подалі, адже що тут може бути незрозумілого? Тим часом фахівці радять все ж читати мануали. Що стосується авто, то з посібника з експлуатації ви можете дізнатись про значення всіх індикаторів та сигналів на панелі приладів, про які помилки та несправності вони сповіщають. Як правило, ці несправності дешевше і швидше попередити, ніж ремонтувати їхні наслідки. Також варто прислухатись до того, як звучить справна машина, щоби вирізняти дивні шуми, які можуть бути поганим сигналом. Тому хоча б якийсь час утримайтесь від гучного прослуховування музики за кермом.

Обирайте якомога кращі дороги

Із дорожнім покриттям і до війни в Україні все було не дуже добре, а тепер і поготів. Однак, якщо у вас є можливість обирати різні маршрути до точки призначення, обирайте той, де дорога буде кращою. Нехай це займе більше часу, зате буде не так згубно для ходової частини і точно відкладе вашу зустріч із механіком.

Бережіть двигун машини

Найгірше впливають на стан двигуна короткі поїздки, адже за нетривалий час холодне масло не встигає набути достатньо рідкого стану, щоби ефективно змастити його. І це прискорює знос деталей мотора і збільшує витрату пального. Тому, якщо вам треба подолати всього кілька кілометрів, віддайте перевагу громадському транспорту, а ще краще прогуляйтесь пішки.

Також не намагайтесь динамічно збільшувати оберти двигуна до того, які він розігріється, навіть якщо у вас нова машина, яка може швидко набирати оптимальної робочої температури. Це так само шкідливо для двигуна. Фахівці радять прогрівати його, повільно рушивши з місця, а не на холостому ході – так ви продовжите йому життя.

Але є і протилежна порада – час від часу навантажувати двигун практично на максимум потужності. Динамічний старт час від часу може бути корисним. Головне не зловживати ним.

Не робіть довгих пауз у користуванні машиною

Здавалось би, чи є спосіб краще зберегти річ, ніж просто поставити її і не чіпати. В цілому так, але тільки не якщо йдеться про автомобіль. Від тривалого простою у ньому може вийти з ладу акумулятор, застрягнути гальма та трансмісія, зсохнутися гума та пластик різних деталей, зокрема шин. Тому користуйтесь своїм авто регулярно.

Скажіть «ні» порожньому баку

Паливна система не розрахована на роботу практично всуху. Через малу кількість палива домішки, які містяться у ньому, швидко осідають на дні бака, а це призводить до засмічення фільтру, насоса і форсунки. А ремонт цих деталей точно влетить вам у копієчку.

Не забувайте про акумулятор

Чимало систем сучасного авто працюють на електроенергії та живляться від акумулятора, тому розряджається він досить швидко. А що стається з акумулятором, якщо він тривалий час перебуває у глибоко розрядженому стані? Правильно – він безповоротно виходить з ладу. Тому заряджайте його регулярно.

Не допускайте висихання ущільнювачів

Ущільнювачі, без яких перебування в салоні було би далеко не таким комфортним, мають схильність з часом висихати і втрачати свою функціональність. Ось чому їм потрібен регулярний догляд і своєчасне змащування. Взимку це ще й попереджає примерзання дверей. Тому проводьте цю процедуру хоча би раз на рік.

Вмикайте кондиціонер

З одного боку, вимкнений клімат-контроль дозволяє дещо заощадити на пальному. З іншого – під час тривалого простою вся система починає виходити з ладу. І коли ви після паузи увімкнете його, то можете помітити, що він чомусь став протікати, а то й взагалі потребує ремонту.

Дбайте про склоочисники

Від такої маленької і недорогої деталі насправді значною мірою залежить ваша безпека на дорозі, адже забруднене чи подряпане пересохлою гумкою скло серйозно заважає спостерігати за тим, що відбувається навколо. Тому стежте за станом щіток «двірників» і своєчасно їх оновлюйте.

Не економте на гаражі чи критій стоянці

Залишати авто на відкритій парковці можна тільки тимчасово. На постійній основі воно має зберігатись під дахом. Буде це елементарний гараж-ракушка чи критий паркінг – не так важливо. Головне, щоби машина не стояла на пекучому сонці і не припадала снігом у мороз.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, як правильно експлуатувати шини, щоби вони прослужили довше.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело

Новости Украины