Ємен отримає 30 тисяч тонн української гуманітарної пшениці

Ємен отримає 30 тисяч тонн української гуманітарної пшениці

Фото: facebook.com/MinInfra.UA?locale=uk_UA

Ввечері 19 березня балкер NEGMAR CICEK пришвартувався в порту «Чорноморськ», а вже станом на 8 годину ранку сьогодні, 20 березня, на нього було завантажено 7 тисяч тонн української пшениці. Це вже шосте судно у межах програми GrainFromUkraine, мета якої — надання української пшениці країнам, які потерпають від голоду, повідомляє Мінінфраструктури у Facebook.

До програми, підтриманої Всесвітньою продовольчою програмою ООН, долучились вже понад 30 країн та інституцій. Зокрема, надання гуманітарної пшениці для Ємену стало можливим завдяки донатам урядів США, Франції та Іспанії.

—  В рамках GrainFromUkraine найбільш вразливі країни Африки — Сомалі, Ефіопія, Кенія — отримали вже 140 тисяч тонн пшениці. Під егідою ВПП ООН Ефіопія отримає ще 30 тисяч тонн української пшениці. В порту «Одеса» розпочали завантаження балкера DENIZ M, — поінформували в міністерстві.

Також сьогодні з портів «великої Одеси» вийшли три судна з 154 тисячами тонн агропродукції для Азії та Європи. Загалом з 1 серпня в рамках «зернової ініціативи» вийшли 828 суден, які експортували 25,1 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

20 березня судно Valsamitis доправило гуманітарний вантаж до кенійського порту Момбаса. Це вже п’яте судно, що доставляє українське зерно до Африки в межах гуманітарної програми Президента України Володимира Зеленського Grain from Ukraine, створеної з метою подолання глобальної продовольчої кризи, зокрема в країнах, що найбільше потерпають від голоду. Відправлення цієї партії українського зерна відбулося за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP), а також завдяки фінансовій допомозі урядів Великої Британії, Норвегії, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Італії, Словенії та Чехії.

—          Сьогодні майже 350 мільйонів людей на нашій планеті потерпають від голоду. Україна ж щодня потерпає від нескінченних обстрілів і руйнувань, спричинених військовою агресією з боку РФ. Та ми як частина цивілізованого світу ніколи не відмовимося від спільної участі у подоланні глобальних викликів, зокрема й у сфері продовольчої безпеки. Тому попри важкість ситуації, у якій сьогодні перебуває Україна, ми й надалі не лише сміливо протистоятимемо ворогу, а й робитимемо все можливе для допомоги країнам, громадяни яких стикаються з проблемою нестачі їжі, серед іншого в Африці та Азії, — зазначив Володимир Зеленський.

За приблизними оцінками експертів Всесвітньої продовольчої програми ООН, надані в межах ініціативи Grain from Ukraine 30 тис. тонн зерна дадуть змогу забезпечувати хлібом близько 2 млн людей протягом 1,5 місяця.

Договір про експорт зерна з наших портів продовжено ще на 120 днів. Відповідний документ підписаний представниками України, Туреччини та Організації Об’єднаних Націй.

Джерело

Новости Украины