ЄС планує виставити Україні умови для фінансової допомоги у 2023 році – Bloomberg


ЄС планує виставити Україні умови для фінансової допомоги у 2023 році – Bloomberg

Фото: depositphotos.com

Європейський Союз у середу, 9 листопада, збирається презентувати новий механізм надання Україні фінансової допомоги у 2023 році. Bloomberg пише, що вона, як і обіцяли в ЄС, становитиме 1,5 млрд євро на місяць, але матиме низку умов.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

За словами обізнаних співрозмовників видання, план дозволить Україні бути впевненою в регулярному отриманні грошей на покриття державних видатків протягом року, але буде достатньо гнучким для коригування у разі необхідності.

Джерелом фінансування, згідно з задумом, має стати резервна «подушка» в бюджеті Євросоюзу.

Але цей варіант вимагає одностайної підтримки усіх 27 держав-членів Євросоюзу, а Угорщина уже попередила, що не даватиме грошей на європейський кредит Україні.

Фінансову допомогу Україні планують надавати у вигляді позик на дуже пільгових умовах. Їх можна буде використовувати для покриття нагальних потреб, відновлення критичної інфраструктури та післявоєнну реконструкцію.

Виділення грошей буде супроводжуватися низкою умов, пов’язаних з верховенством права, належним урядуванням, боротьбою з шахрайством і корупцією.

  • У середині вересня Міністерство фінансів подало до Верховної Ради проєкт бюджету з трильйонним дефіцитом. Міністр Сергій Марченко пояснив, що уряд розраховує на $38 млрд від партнерів.
  • 2 жовтня стало відомо, що США готові до кінця війни надавати Україні щомісяця $1,5 млрд для фінансування бюджету. Стільки ж планує виділяти і Євросоюз.
  • Також Україна домовляється з МВФ про довгострокову програму підтримки.

Джерело

Новости Украины