Індексація пенсій: як зміниться розмір виплат з 1 березня

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Чернівчанка біля пенсійного фонду. Джерело: Суспільне Чернівці

З 1 березня пенсіонерам в Україні перерахують пенсії. Розмір підвищення для кожного індивідуальний, втім не менше ста та не більше 1 500 гривень. Це залежить від віку пенсіонера, його трудового стажу та закону, за яким призначали пенсію.

Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця управління пенсійного забезпечення Чернівецького обласного управління пенсійного фонду Яна Кордубан.

За її словами, з 1 березня зріс показник, за яким визначають розмір пенсії – наразі це коефіцієнт 1, 197. За цим показником обчислюють пенсії для цивільних пенсіонерів, пенсіонерів, звільнених з військової служби та людям, які мають інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи й отримують пенсію за інвалідністю.

Також проіндексовані пенсії отримають люди, старші за 65 років, – за умови, якщо вони не працюють та мають стаж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Після перерахунку розмір їхньої пенсії має бути не меншим, ніж 3120 гривень.

Також пенсію від 2760 гривень отримають люди старші за 70 років та ті, які мають І групу інвалідності. Водночас, якщо людині виповнилося 70 років та вона має 20 років стажу для жінок та 25 – для чоловіків, то вони отримають пенсію від трьох тисяч гривень.

Для людей від вісімдесяти років пенсії будуть від 3120 гривень. Пенсіонери, які не працюють та не займаються підприємницькою діяльністю, отримають не менше 2520 гривень.

Проіндексовані пенсії усі пенсіонери області отримають з 1 березня. Перерахунок проведуть автоматично, тому додатково звертатися до пенсійного фонду не потрібно. Втім Кордубан рекомендує вчасно оновлювати інформацію про зміну чи звільнення з місця роботи, дані паспорта чи місця проживання – цю інформацію враховують під час перерахунку пенсії.

Новости Украины