З ліфтом й інклюзивним душем. У Чернівцях колишнє приміщення соцзахисту облаштували для переселенців з інвалідністю

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Чоловік на кріслі колісному в прихистку для переселенців. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях колишнє приміщення соцзахисту облаштували для переселенців з інвалідністю. У закладі вмонтували ліфт, а також створили інклюзивні душ і вбиральню. Тут живуть чотири сім'ї зі східних регіонів.

Про це Суспільному розповіла директорка департаменту соцзахисту міськради Наталія Фрунзе.

За її словами, ремонт зробили за гроші благодійної організації ACTED та державну субвенцію.

"Ліфт закуплений за понад 660 тисяч гривень. Загалом на ремонт витратили близько 2,6 мільйонів. Отримали субвенцію — 749 тисяч гривень. Відремонтували підвальне приміщення, котельню, закупили меблі", — розповіла Фрунзе.

На другому поверсі облаштували прихисток для людей з інвалдіністю з інших регіонів та їх опікунів. Там можуть розмістити 30 людей. На першому поверсі денний центр перебування людей з інвалідністю, де проводять заняття для місцевих жителів та переселенців.

За словами Фрунзе, це перший в області прихисток, який повністю облаштований для людей з інвалідністю.

"У прихистках найбільшою проблемою було саме розміщення людей з інвалідністю. Люди подекуди по місяцю не виходили з приміщень, бо не було доступності", — каже вона.

Кухня в прихистку для переселенців з інвалідністю в Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

Ванна для людей з інвалідністю. Фото: Суспільне Чернівці

Володимир Мирний, який пересувається на кріслі колісному, разом з мамою переїхав з Бахмута. У Чернівцях вони жили у домі молитви, нещодавно переїхали в прихисток.

"Вдома я сидів на п'ятому поверсі. Тут я можу виїхати на вулицю, в магазин чи кави випити. Та й просто на вулиці побути серед людей. Коли був тато, то він мене виносив. І друг раніше був, також покійний. А коли їх не стало — не було кому мене виносити. Сидів на балконі", — розповідає Володимир.

Фото: Суспільне Чернівці

Мама чоловіка розповіла, що їм пропонували переїхати до Румунії чи Молдови, втім вирішили залишитися в Україні. До родичів у Росію їхати відмовилися.

"Сестра з Москви пропонувала поїхати до них. Але вони зруйнували наше життя, я залишилася на вулиці з трьома сумками. Я б просто не змогла морально жити там", — каже жінка.

Що відомо

  • У Чернівецькій області офіційно зареєстрували майже 89 тисяч вимушених переселенців, серед них понад три тисячі людей з інвалідністю.

Новости Украины