Інформація для внутрішньо переміщених осіб, які планують виїзд за кордон!

УСЗН Дружківки іноформує стосовно статусу ВПО та виїзду за кордон. 

УСЗН нформує, що згідно із статтею 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон ) внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Таким чином, внутрішньо переміщена особа – це людина, яка переміщується в середині країни!

Тобто, це особа, яка поїхала в інший регіон, рятуючись від небезпеки. Коли такі люди перетинають кордон, вони втрачають свій статус. За кордоном вони отримують інше – тимчасовий захист або статус біженця, якщо вони виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам надається відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» (далі – Порядок 332).

Даним порядком передбачено, що облік внутрішньо переміщених осіб ведеться відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», в пункті 7-1 якого зазначено, що у разі наявності підстав, передбачених статтею 12 Закону, МВС, Національна поліція, ДМС, СБУ, Адміністрація Держприкордонслужби, Мінфін, Мінцифри подають уповноваженому органу відповідну інформацію для прийняття рішення щодо зняття з обліку внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до зазначеного Порядку 332, внутрішньо переміщені особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги.

Увага! У разі виїзду за кордон внутрішньо переміщених осіб на постійне місце проживання, відсутні підстави для надання їм допомоги на проживання.

Консультації із зазначених питань можна отримати за телефонами:

·       5-36-97

·       0661059369

·       0956890686

 

Джерело

Новости Украины