Історії чиновників з Чернігова, яких звинувачували у хабарництві

Протягом листопада у Чернігові відбулося дві знакові події, які вкотре довели, наскільки все може вмить перевернутися в долях чиновників. Спочатку правоохоронці затримали за підозрою в корупції голову Чернігівської районної державної адміністрації Сергія Журмана. А потім двічі засуджений за хабарництво Артем Стах отримав чергову посаду у владі.

На початку місяця СБУ затримала на хабарі голову Чернігівської районної державної адміністрації, який також є депутатом Чернігівської обласної ради, – Сергія Журмана. Найбільше він відомий тим, що більше ніж півроку (з вересня 2014-го по березень 2015-го) виконував обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації.

У липні 2020-го Володимир Зеленський призначив його керувати районом, а вже за чотири місяці до Журмана прийшла Служба безпеки України. За версією правоохоронців, чиновник отримав 10 тис. доларів для сприяння у зміні цільового призначення земельної ділянки площею 6 гектарів. За кілька днів суд погодився з тим, що підозра обґрунтована, і призначив 40-річному службовцю запобіжний захід на час розслідування справи. Як мінімум до 27 грудня Сергій Журман перебуватиме під домашнім арештом. А що з ним буде далі – покаже слідство і, можливо, судді, якщо справа дійде до них.

Прогнозувати щось украй важко, адже за останні п’ять років у Чернігові було чимало затримань та обшуків високопосадовців під соусом боротьби з корупцією, але поки що ніхто по-справжньому не був покараний. Ми згадали всі найбільш резонансі випадки.

Юрій Євтушенко

Дата – 8 лютого 2017 року.

Підозра – відкат у розмірі 40 тис. доларів за сприяння в розподіленні вигідних контрактів певним комерційним структурам.

Обставини – затримали в Чернігові в чужому автомобілі, вилучили знайдені в салоні понад 40 тис. доларів.

На той момент 36-річний Юрій Євтушенко очолював департамент житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації та працював на громадських засадах помічником-консультантом народного депутата Олександра Кодоли.

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч заявив про дисциплінарні заходи щодо підлеглого, а у квітні Юрій Євтушенко звільнився «за згодою сторін».

Адвокат підозрюваного від самого початку заявляв, що вилучені гроші – особисті кошти Юрія Євтушенка (той дійсно декларував такі і навіть більші суми), і наполягав: його підзахисний не міг «сприяти» підприємцям, оскільки жодних тендерів у департаменті ЖКГ в той час не проводилося.

***

Підсумок. Справа заглухла навіть без висунення звинувачень. Протягом 2017–2018 років слідчий неодноразово просив у суду (і отримував) доступ до документів, які би мали підтвердити підозру. Але відтоді і донині навіть таких клопотань у справі реєстр судових рішень України не містить.

Натомість 12 грудня 2017 року Юрій Євтушенко через суд добився повернення вилучених коштів. Прокуратура спробувала подати апеляцію – але програла. До касаційного етапу справа не дійшла.

Нині Юрій Євтушенко – підприємець, директор ТОВ «Інекс Істейт» (діяльність у сфері архітектури, будівництво). У жовтні він балотувався до Чернігівської міської та Чернігівської обласної ради від партії «За майбутнє». В обох випадках – невдало.

Василь Петришин

Дата – 27 червня 2017 року.

Підозра – хабар у розмірі 10 тис. гривень за те, аби заплющити очі на роботу перевізника без ліцензії.

Обставини – заскочили на гарячому разом із заступником, провели обшуки у службових кабінетах, удома в керівника Укртрансбезпеки вилучили 1000 грн і ноутбук.

У поліції тоді повідомляли про кілька задокументованих фактів отримання 52-річним директором управління Укртрансбезпеки в Чернігівській області та його підлеглим неправомірної вигоди – «винагород» від перевізників, які працювали без дозвільних документів. Щоправда, справу побудували на показах одного свідка – підприємниці з Прилук, яка захотіла зайнятися перевезенням пасажирів у режимі таксі. У неї буцімто і вимагали гроші чиновники за те, аби не притягувати до відповідальності за роботу без ліцензії (а це від 17 тис. до 34 тис. грн штрафу).

***

Підсумок. Прокурори просили 7 років ув’язнення, але… Після того як головний свідок сторони обвинувачення шість разів поспіль не з’являлася на засідання, улітку 2019-го, після 1,5 року судової тяганини, суддя виніс виправдувальний вирок у зв’язку з недоведеністю прокуратурою вчинення кримінального правопорушення.

Василь Петришин посаду свою тоді втратив і навіть устиг день посидіти в СІЗО, а вже цього року й очолювана ним служба зникла – улилася до Північного міжрегіонального управління Укртрансбезпеки.

Сам фігурант нині працює за профілем – очолює Асоціацію пасажирських перевізників Чернігова та керує власним ТОВ «Тріоавто» (пасажирський наземний транспорт, торгівля автомобілями та запчастинами, техобслуговування та ремонт авто, надання послуг… таксі).

Валерій Горбатов, Іван Бакшун

Дата – 15 травня 2019 року.

Підозра – змова з метою вимагання в забудовника 50 тис. доларів за можливість звести в мікрорайоні Масани багатоповерхівку.

Обставини – керівника комунального підприємства «Чернігівбудінвест» 63-річного Валерія Горбатова затримали в Чернігові. Депутата Чернігівської міської ради – голову фракції «Батьківщина», голову земельної комісії 41-річного Івана Бакшуна – у Києві під час отримання половини суми.

Було накладено арешт на гроші, айфон, флешку та документи.

Уже наступного дня Валерія Горбатова відсторонили від обов’язків. Його функції досі виконує Олександр Сердюк. Він неодноразово висловлював здивування щодо предмету оборудки. Мовляв, ділянка, за яку з київського забудовника нібито вимагали гроші, зовсім неприваблива для інвесторів і навіть чернігівські будівельні фірми не хотіли за неї братися.

Обох фігурантів справи випустили під заставу: 570 тис. грн для Горбатова і 650 тис. грн для Бакшуна. Тож за п’ять днів після затримання вони вийшли з-під варти.

Іван Бакшун записав відеозвернення з приводу ситуації, в якому висловив сподівання, що слідство буде об’єктивним, і натякнув, що затримання – результат його принциповості як депутата, що «багатьом не подобається».

***

Підсумок. Слідство досі триває, але мова вже не про корупцію. Утім перекваліфікація правопорушення не надто впливає на можливе покарання: замість 8–12 років позбавлення воді за хабар тепер мова може йти про 5–12 років за шахрайство.

Згідно з реєстром судових рішень останнє на сьогодні засідання у справі відбулося аж у липні 2019 року. Іван Бакшун до останнього був депутатом міської ради і продовжував очолювати земельну комісію, але на місцевих виборах 25 жовтня на новий термін його не обрали. Валерій Горбатов як був украй непублічним, так і лишається. У лютому 2020 року він подав декларацію майна зі статусом «перед звільненням» з посади керівника КП «Чернігівбудінвест». У ній вказано дохід 5355 грн пенсії.

Микола Донець

Дата – 30 червня 2016 року.

Підозра – привласнення майна, заволодінням ним, використовуючи службове становище. Головний санітарний лікар Чернігівської області нібито виписував підлеглим премії, половину з яких вони мали повертати керівнику.

Обставини – поліція та детективи Національного антикорупційного бюро України провели обшуки в кабінеті директора Чернігівського обласного лабораторного центру МОЗ (обласна санепідемстанція) та у нього вдома. Вилучили комп’ютерну техніку, забрали на допит бухгалтера й інших підлеглих Миколи Донця.

Такі обшуки відбулися у 20 обласних центрах України в рамках акції із затримання головного санітарного лікаря країни Святослава Протаса, якого підозрювали у створенні корупційної схеми.

Миколу Донця мали взяти під варту, але вже наступного дня стало відомо, що він перебуває у лікарні через інфаркт.

 ***

Підсумок. Святослав Протас вийшов під заставу, а вже наступної весни справу закрили за відсутністю складу злочину (хоча НАБУ оприлюднило відеозаписи з пропозиціями приєднуватися до схеми). На той час головного санітарного лікаря вже звільнили з посади. А от на місцях і цього не відбулося. Принаймні, Микола Донець і досі працює директором Чернігівського обласного лабораторного центру МОЗ.

Віктор Кульбако

Дата – 9 липня 2015 року.

Підозра – заволодінням майном, використовуючи службове становище, вимагання коштів з підлеглих. Правоохоронці наполягали на тому, що керівник Головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області створив схему, через яку збирав кошти з районних управлінь, які вимушені були ділитися тим, що «видоїли» на місцях з підприємців. А за це керівник ніби не втручався в їхню роботу.

Обставини – обшуки на роботі та вдома дозволили знайти близько 40 тис. грн і талони на пальне (400 л). Версія слідства – гроші і талони надійшли від підлеглих як «данина». Пізніше розкрили подробиці: мовляв щомісячний внесок з кожного райуправління (а в області їх 22) складав 25 тис. грн. Згодом уже фігурували значно скромніші цифри – до 50 тис. грн за квартал з усіх разом.

Головного ветеринарного лікаря Чернігівщини та одного з його районних підлеглих затримали, і вже наступного дня їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу. Ціна питання – 250 тис. грн за керівника і 150 тис. – за його підлеглого. Службовці скористалися можливістю та вийшли на свободу.

Віктор Кульбако після цього проходив лікування в кардіологічному відділенні. І наполягав, що керівників у районах дійсно просив зібрати гроші, але без конкретних сум і на добровільних засадах. Кошти, за його словами, мали піти на допомогу захисникам України, що боронили країну в зоні АТО.

***

Підсумок. У суді начальники районних управлінь підтвердили добровільність пожертв на потреби учасників АТО – тож у квітні 2016 року Деснянський суд виправдав звинувачуваних чиновників.

Прокуратура не погодилася і оскаржила вирок. У серпні 2017 року вже Апеляційний суд Чернігівської області переглянув справу і засудив Віктора Кульбака до 6 років, а його колегу – до 5 років позбавлення волі. Обох – з конфіскацією майна (крім житла).

Тепер уже чиновники оскаржили рішення у Вищому касаційному суді. Той скасував попередній вирок і в березні 2019 року повернув справу на повторний розгляд. У вересні 2019 року з другої спроби Чернігівський апеляційний суд погодився з вироком Деснянського суду і виправдав обвинувачених.

Артем Стах

Дати – 20 березня 2009 року та 11 вересня 2015 року.

Підозра – хабарництво за сприяння у вирішенні питань для підприємців.

Обставини – перший раз тодішнього начальника управління торгівлі та підприємництва затримали обепівці (тоді такий підрозділ у МВС боровся з економічними злочинами) біля центру «Відродження» на вулиці Доценка. Для нього гроші нібито отримав від підприємця помічник іншого депутата міської ради. Вдруге чиновника вже у статусі директора комунального підприємства «Дільниця з контролю за благоустроєм» затримували співробітники СБУ в центрі міста – на вулиці Київській. Тепер уже обійшлося без посередників. Цікаво, що лише за півтора місяця до того з Артема Стаха було знято попередню судимість.

У першому випадку чиновнику закидали видачу підприємцю дозволу на ведення бізнесу за «винагороду» у 2000 доларів. У другому випадку мова йшла про 1000 доларів за узгодження розміщення торгової точки.

Перша справа тягнулася досить довго. Артем Стах аж до середини вересня перебував у СІЗО і вийшов під підписку про невиїзд лише після того, як сторона захисту переконала суддів у тому, що його можна випустити (один з важелів – дружина у декреті). Вдруге все відбулося значно швидше – чиновник пішов на угоду зі слідством.

***

Підсумок. Це ледь не єдині резонансні затримання, які призвели до звинувачувальних вироків суду. Після тривалого розгляду справи лише у 2012 році суд ухвалив вирок у справі – 5 років позбавлення волі, але умовно з випробувальним терміном 3 роки. Тобто якщо протягом трьох років фігурант не порушуватиме закон, то все на тому й закінчиться.

Удруге вийшло ще простіше. Через визнання провини і співпрацю під час слідства обійшлося штрафом у розмірі 25 тис. грн.

Тепер Артем Стах повернувся до чиновницької роботи в Чернігові – він очолив КП «Зеленбуд». Так вирішив міський голова Владислав Атрошенко. Конкурс на цю посаду не оголошували, а рішення стало величезним сюрпризом.

– Господь Бог повернув його до тверезого адекватного життя, і ми спробуємо дати Артему шанс… Ми ж під Богом усі ходимо. Але якщо буде хоч один натяк… – анонсував кадрові зміни міський голова 17 листопада.

тижневик "Семь дней"

Источник

Новости Украины