Історики опублікували унікальний документ — план Вінниці та околиць 1840 років

У музеї Вінниці презентували унікальний документ з електронного архіву – це план Вінниці та околиць 1840-х років. Це найбільш деталізована мапа Вінниці ХІХ століття з тих, які сьогодні доступні. Тепер виклали електронну версію цієї мапи https://bit.ly/3ZbHVRc.

Цей документ був створений через понад півстоліття після початку російського панування на наших теренах. Враховуючи деталізацію та супровідні підписи, можемо стверджувати, що мапу розробляли військові топографи Генерального штабу російської армії. А саме підполковник генштабу Гангард, офіцери корпусу військових топографів Кобильков, Костирєв, Олексієв, Тюрін, Дев’яткін, Брєнєєв та офіцери генштабу Філосов, Радзершин і Леман. Керував роботами генерал-майор Фітінгоф. Протягом 1841-1847 років вони створили детальну мапу Подільської губернії. Опублікований нижче фрагмент з Вінницею та околицями є її частиною.

На плані бачимо, що його творці у тогочасній Вінниці нарахували 471 будинок. Поруч з містом позначені передмістя: Садки, Старе місто, «передмістя за-мостом» (частина сучасного Замостя), а також Дубовецька Слобода. Остання назва інтерпретована росіянами, адже вважається, що це поселення було засноване родиною Дубицьких і називалося Слободою Дубицьких.

На північ від міста розташовувалось село П’ятничани (нині частина Вінниці) та Слобода П’ятничанська (нині житлова забудова в районі вулиці Київської). Село та слобода сполучалися мостом через річку Бог поруч з теперішньою вулицею Гонти. Цікаво, що окрім цього мосту, єдина подібна переправа через річку з’єднувала сучасне середмістя з островом Кемпа. А з острова на Замостя можна було потрапити за допомогою порому. Також на річці бачимо величезну кількість острівців. Всі, окрім Кемпи, наразі затоплені.

На захід від П’ятничан бачимо ґуральню та пасіку. Примітно, що ґуральня розташована на березі озера, яке в наш час так і називається – Гуральня. На території нинішнього Лісопарку розташовувались хутори Биковського, Людвиковського та ще декілька хуторів без назви. Поруч з ними позначений дім лісника. Таких поодиноких хуторів та будинків лісників на мапі досить багато.

Окрім самої Вінниці з передмістями та П’ятничан найбільш заселеними територіями були Малі Вінницькі Хутори, Сабарів, а також Вишня і Людвиківка. На території Тяжилова кількість житлових господарств не вказана.

У нижній частині плану позначені села Шкуринці, Тютьки, Лука (нині Лука-Мелешківська) та Чаплинський Майдан (нині Майдан-Чапельський).

Загалом на мапі є дуже багато цікавих деталей, на розбір яких не вистачить одного допису. Тому бажаємо вам приємного перегляду. Діліться в коментарях своїми знахідками.

Свого часу скан цього плану нам вдалося отримати завдяки допомозі небайдужих людей. Зокрема, Andriy Yan. Щиро вдячні за сприяння у дослідженні історії нашого міста!

Історики опублікували унікальний документ - план Вінниці та околиць 1840 років

Джерело

Новости Украины