IT-бізнесмен Сергій Токарєв про стрімкий розвиток військових технологій в Україні

Удосконалені безпілотники, системи аналітики та комплекси ППО – Сергій Токарєв перерахував трендові напрямки military tech в Україні

Сьогодні military tech вважається одним із найпопулярніших напрямків в нашій країні. Після повномасштабного вторгнення російських військ держава разом з вітчизняним IT-сектором почали шукати варіанти, як швидко та ефективно створити й модернізувати зброю завдяки інноваційним розробкам. А після нашої перемоги запит на розвиток військових технологій лише зростатиме, впевнений інвестор і засновник компанії Roosh Сергій Токарєв. Чому та як це відбуватиметься, він розповів під час інтерв’ю порталу Speka.

Як вважає підприємець, найнеобхіднішим в military tech можна вважати виробництво БПЛА. Зараз українці активно переобладнують старі безпілотники та створюють нові рішення та концепти. Головна цінність таких апаратів полягає у тому, що вони знешкоджують ворожі об’єкти без ризику для життя військових. Для прикладу Сергій Токарєв вказує на проект «Армія дронів», мета якого – забезпечити ЗСУ безпілотниками вітчизняного виробництва. На його реалізацію було виділено державою 20 млрд гривень.

Ще одне завдання – створення недорогих і водночас ефективних комплексів ППО для протидії дронам-камікадзе Шахід. Саме ними останнім часом загарбники активно б’ють по території України. Але успішні кейси вже є – серед них системи, які локалізують безпілотники за звуком на дальній дистанції.

До трендів також буде відноситись вдосконалення технологій дистанційного керування, вважає Сергій Токарєв. Насамперед йдеться про автономні танки, контроль яких відбуватиметься на відстані. Таким чином військові зможуть виконувати завдання у зоні бойових дій без ризику для життя. Крім того, підприємець згадав про створення стаціонарних спеціальних боксів, які за певних обставин зможуть автоматично запускати «рій» дронів для атаки ворожих цілей. Додатково у розробці знаходяться автономні системи керування безпілотними апаратами та системи РЕБ.

Нарешті, не можна не згадати про аналітику. Чого тільки варті збір та обробка інформації, отриманої від супутникових знімків. Сергій Токарєв впевнений, що наше майбутнє мусить йти саме у цьому напрямку. Як він зазначив, Roosh, не співпрацює з проектами з сектору розвитку військових технологій. Але він особисто зацікавлений у деяких ініціативах і займається їхнім фінансуванням. Якщо конкретніше, йдеться про розробку аналітичного продукту у сфері безпеки.

Активне залучення галузі IT у розвиток військових технологій можна вважати інвестицією у майбутнє нашої країни. Як зазначив бізнесмен, запуск кластера military tech, який анонсував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, – це вкрай важливо для нашої держави. Завдяки цьому ми зможемо захистити свої території від можливих нападів у майбутньому.

«Агресивний сусід нікуди не дінеться. На мій погляд, найстрашніше відбудеться не сьогодні, а у наступні п’ять-десять років. Очевидно, що Росія програє і не зможе пережити такого приниження. Тому можливий реванш. Питання ось у чому: що ми зробимо, щоб запобігти цьому», – коментує Сергій Токарєв.

Підприємець наголошує, що розпочата Росією війна в Україні, – це акт агресії, якого світ не бачив майже сто років. Але ще ніколи у конфліктах такого масштабу не використовувалося стільки інноваційних технологій. Вони демонструють свою ефективність на полі бою, а головне – дозволяють зберегти життя військових. Якщо подібним конфліктам буде місце у майбутньому, скоріше за все вони будуть «безпілотними».

 

Новости Украины