Із Кремлем та написом СССР: у селищі на Рівненщині демонтували радянську зірку вагою понад 50 кг

За інформацією: Суспільне Рівне.

Фото: скрин з відео Гощанської селищної ради

У селищі Гоща, це колишній райцентр на Рівненщині, демонтували радянський орден із зображенням Кремля та написом "СССР. Побєда". Про це повідомили на сторінці селищної ради у Facebook. Стела височіла на пам'ятному обеліску та важила понад 50 кілограмів.

Демонтували радянську зірку зранку 3 жовтня. Рішення про демонтаж ухвалив виконком та депутатський корпус, "врахувавши думку громади", розповіла Суспільному головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Тетяна Гуда.

Із загального ансамблю зберегли стелу із прізвищами загиблих жителів селища.

Фото: скрин з відео Гощанської селищної ради

Процес декомунізації у Гощанській громаді відбувається поетапно і стосуватиметься 39 об'єктів. Розпочали з радянської зірки, розповідає Тетяна Гуда.

"Точніше з ордену "Побєда" в центральній частині Гощі. Далі ми плануємо декомунізувати об'єкти у селах, на які нам дало дозвіл управління культури і туризму. Майже у кожному селі є пам’ятники загиблим односельцям, землякам, які загинули в роки Другої світової війни. Якщо на об’єкті написано "Велика вітчизняна війна", то ми вирішили переписати на Другу світову. До того ж замінити дати 1941 на 1939 рік, текст російською мовою на державну і, якщо є ознаки радянської символіки, повністю їх демонтувати", — додає вона.

Сама зірка зберігатиметься на території комунального підприємства, її подальша доля поки не визначена.

Окрім того, у Гощанській громаді планують перейменовувати вулиці.

"Ми вирішили на сучасний лад дерусифікувати їх. До прикладу, вулицю Павлова – російського вченого-фізіолога, вирішили змінити на Олександра Богомольця, оскільки на цій вулиці розташовані поліклініка і лікарня", — розповідає Тетяна Гуда.

Змінюють назви вулиць також з урахуванням історії краю.

"У нас є вулиця Садова. Назва нейтральна, як, до прикладу, Вишнева, Травнева, але ми вирішили все ж таки цій вулиці надати історичну назву. Тепер вона буде називатися вулиця Ленкевичів, тому що саме тут розташована садиба Ленкевичів, яка є об’єктом культурної спадщини нашої громади", — розповідає Тетяна Гуда.

Загалом у Гощанській громаді планують перейменувати понад 15 вулиць.

Читайте також

  • Квитки радянського зразка: у філармонії Рівного пояснили, чому їх видали глядачам
  • У Рівному організували акцію на підтримку полонених захисників
  • На Рівненщині планують повернути масковий режим. Коли це станеться
  • Тероборона Рівненщини опановує італійський кулемет, який називають "Косторіз"
  • Гагаріна — на Василя Червонія: у Рівному обрали назви для перейменування ще кількох вулиць

Ми у Twitter

Новости Украины