Із Тернополя до Львова передали рушник єднання

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Суспільне Тернопіль

Міжнароний вишитий рушник єднання передали з Тернополя до Львова. Його довжина дванадцять з половиною метрів. Свої узори на рушнику вишили 6 областей України, включно з Тернопільською.

Традиція вишивати такий рушник з'явилася 10 років тому під час одного з фестивалів "Цвіт вишиванки" у Тернополі. Про це Суспільному розповів автор ідеї Євген Філь.

Рушник єднання. Суспільне Тернопіль

"Із початком повномасштабної війни вишивання рушника призупинили. Зараз його відновили, а нещодавно рушник повернувся з Естонії", – каже Євген Філь.

Рушник єднання передали до Львова. Суспільне Тернопіль

"Зараз він приїхав до нас в Україну, ми його передаємо. На урочистостях були жінки-вишивальниці зі Львова, рушник з ними помандрує у Львів. Візерунок на рушнику мають вишити 23 області, Київ, а також Крим. Тернопільський узор вишивали майстрині Євгенія Возна, Тетяна Охрицька, Світлана та Ірина Галущаки. Центральну емблему створила Світлана Лазорик. Кожен регіон відображає автентику вишивальної справи, найбільш поширену в ньому", – розповіла директорка департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлана Байталюк.

Міжнародний вишитий рушник єднання. Суспільне Тернопіль

Далі узор на рушнику вишиватимуть працівниці Львівського центру народної творчості. Вишивальниця Оксана Прус каже, це буде узор на Шевченківську тематику в червоно-чорних тонах. Планують впоратися за місяць.

"Нам надали таку можливість вишити наш регіон. Будемо старатися з пані Марією вдосконалити ці бажання, щоб було гарно і ми представили свої роботи на вищому рівні. Хай цей рушник, який символізує українців всіх регіонів України, об'єднує нас на велику справу миру і перемоги над ворогом".

На рушнику свої узори вишивають представники з різних областей України. Суспільне Тернопіль

За словами Євгена Філя, крім усіх регіонів України, на Міжнароному вишитому рушнику єднання мають бути представлені також 26 країн, де є українська діаспора.

Рушник предавали біля пам’ятника Тараса Шевченка. Суспільне Тернопіль

Один з узорів рушника єднання. Суспільне Тернопіль

Новости Украины