Як навчитися витрачати кошти з розумом?

У суспільстві побутує думка, що економити кошти означає у всьому собі відмовляти, а економія лише для бідних. Люди переконані, що для економії коштів необхідно собі відмовляти навіть у найнеобхіднішому. Проте, це не так. Економія вчить не бути марнотратом та не намагатися купити за гроші “шматочок радості”.

Топ 6 порад, які допоможуть витрачати кошти з розумом

Достаток людини залежить не від того, скільки вона заробляє, а від того, як саме вона витрачає зароблені кошти. Наприклад, шанувальники азартних розваг можуть грати в ігрові автомати від 1 гривні та вигравати солідні виграші, а інші роблять максимальні ставки та одразу зливають весь капітал. Однаковий розмір бюджету дозволяє одним людям жити безтурботним життям, а інших заганяє у боргову яму, адже, їм постійно хочеться більшого. 

Економія вчить людей жити у відповідних рамках. Вона дозволяє купувати необхідні речі, але не дозволяє марнотратити. Щоб навчитися грамотно економити кошти необхідно дотримуватись шести простих правил:

  • Не можна економити заради економії, адже, жорсткі рамки рано чи пізно почнуть тиснути на людину і вона неодмінно зірветься. Перед тим, як починати економити кошти необхідно усвідомити для чого вам це потрібно, тобто, поставити перед собою мету.
  • Щотижня потрібно планувати витрати, тобто, складати бюджет. Завдяки цьому кошти будуть витрачатися більш раціонально та зникнуть непотрібні покупки.
  • Журнал доходів та витрат потрібно вести щодня. Він допоможе скласти місячний баланс та зрозуміти, де кошти можна зекономити, а на що потрібно виділити більше грошей.
  • Оплачувати покупки краще готівкою, адже, використання кредитної картки тягне за собою безконтрольне витрачання коштів.
  • Непотрібні покупки слід викреслити зі списку витрат. До них належить щоденна ранкова кава, наприклад. Сума, яку вдасться зекономити за місяць вас по-справжньому здивує.

І найголовніше — будь-який успіх необхідно святкувати. Тобто, якщо вам вдалось зекономити певну суму коштів за тиждень, на вихідні неодмінно потіште себе чимось приємним чи смачним. Це додасть вам сил та наснаги рухатись далі обраним шляхом.

Як правильно планувати власний бюджет?

Експерти з фінансової грамотності радять ретельно підходити до планування бюджету. Особливу увагу при цьому слід приділити питанню харчування, адже, саме на продукти люди витрачають найбільше грошей. Щоб уникнути необдуманих покупок необхідно ходити в супермаркет зі списком та повним шлунком. Підбити баланс та зробити певні висновки можна буде не раніше, ніж через 6 місяців. Тому суворо контролювати власні витрати необхідно мінімум півроку. А ще не слід забувати про заощадження. Відкладати кошти необхідно регулярно, адже, навіть мізерна сума в майбутньому може перетворитися на непоганий пасивний дохід.

 

Новости Украины