Жителі Харківщини почали ставити генератори в квартирах

Під час тривалих відключень світла мешканці багатоповерхівок використовують альтернативні прилади.

Рятувальники попереджають: використовувати генератори у квартирах не можна.

Однак під час війни, коли у Харківській області вимикають на тривалий час електропостачання, мешканці використовують генератори у квартирах. Але вони можуть зайнятися або вибухнути. Про це повідомив начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Харківській області Сергій Колосовський.

«Правил, які б дозволяли їх використовувати [у квартирах — ред.], немає. Але ситуація така, що люди їх використовують. Якщо вже пішли на порушення правил, то їх потрібно використовувати безпечно», — сказав Колосовський.

Якщо генератор стоїть на балконі, то усі вікна повинні бути відкритими. Поруч не можна зберігати горючі речі. Також заборонено залишати генератор працювати на тривалий час. Краще перед тим, як установити вдома генератор, порадитися з електриком. За можливості використовувати генератор саме у квартирі не слід.

«Генератори працюють від 6 до 9 годин, їх більше не можна використовувати, перевантажувати. Обов’язково порадьтеся з електриками, подивіться характеристики, тому що дуже часто буває таке, що пишуть — генератор видає 3 кіловати напруги, починають його використовувати, а він максимум 1,5 видає. Трапляються випадки, що генератори просто згорають або вибухають. Там і електричний струм, і горюча рідина, і мастила.  Це такий прилад, який я б не радив використовувати у квартирах», — зазначив Сергій Колосовський.

На даний момент пожеж, пов’язаних із використанням генераторів, в області не було.

Штрафів за використання електрогенератора в квартирі діючим законодаством не передбачено, говорять у ДСНС. Це виключно питання безпеки.

Як писав UA-NEWS.in.ua, у Харківській області вимикають електроенергію на тривалий час. Підприємці як можуть рятують свій бізнес. Для цього не лише купляють генератори, а й перебудовують системи опалення та ходять телефонувати до лісу.

Джерело

Новости Украины