Життя без цивілізації — як херсонці облаштовують свій побут в умовах повної ізоляції

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон. Місцеві жителі в черзі за питною водою, 23 листопада 2022р. Фото: Суспільне Херсон

Понад два тижні херсонці виживають без електрики, води, опалення, а подекуди і газу. Як облаштовують свій побут в таких умовах, бачили кореспонденти Суспільного.

Херсонка Світлана Гетманченко зранку у магазині. Тут разом з іншими сусідами по вулиці заряджає мобільний телефон. Генераторів поруч більше немає. Далі — поспішає додому. Там на жінку чекає син. У Сашка інвалідність з дитинства. Та й сама Світлана нещодавно перенесла операцію на нозі.

Жити в таких умовах каже трохи прилаштувалась. Найбільший клопіт – вода. Питну допомагає привозити батько, її набирають зі свердловин. З технічною — важче. Коли збігала з труб, змогла запастись.

"Коли зовсім не було води набирали дощову у бочках на вулиці, щоб хоча б змити унітаз. А в баклажках є трохи питної води", – каже жінка.

Замість лампи – ліхтар, який ходять заряджати від генератора. А ще рятує стара керосинова лампа. Її запалюють ввечері, хоча в місті дефіцит керосину та велика його вартість.

З благ цивілізації у родини – у хаті тепло від груби.

"Сюди дрова батько заніс, бо сама сильно не тягаю. Розтоплюємо і потім у нас на дві кімнати йде тепло, я можу прати і розвішати і ми з малим у залі спимо", – розказує Світлана.

Їжу доводиться готувати лише на день. Холодильники не працюють, тому запасів не роблять, але жінка знайшла вихід, використовує літній душ, замість холодильника. За її словами, як почнуть морози, то й морозилка не треба буде.

Херсон. Місцеві жителі в черзі за питною водою, 23 листопада 2022р. Фото: Суспільне Херсон

Без електрики, води, опалення, а подекуди і газу виживають і херсонці у багатоповерхівках. У таких умовах понад два тижні. Першочергове завдання зранку – добути воду. Для технічних потреб її набирають з Дніпра.

Питну воду у місті розвозять централізовано. Цистерни у різні райони приїжджають за графіком. Є пункти роздачі води. Люди набирають воду у баклажки, відра та бідони, щоб не ходити щодня. Тому доводиться стояти у чергах.

"Я стояла з пів на шосту ранку до 15 години. Там і швидка допомога під'їжджала. Ми ще ходили шукали, де є вода. Стояли, стояли і нам не вистачило. Зараз видають в іншому місті, але там нереально достоятися", — говорить жителька Херсона Галина Ласийчук.

Херсон. Місцеві жителі набирають воду з Дніпра, 23 листопада 2022р. Фото: Суспільне Херсон

Готування їжі для херсонців нині теж квест. Адже у першому Таврійському мікрорайоні в оселях – електроплити. Тому імпровізовані вуличні кухні ледь не у кожному дворі. Біля під'їзду люди підігрівають воду для ранкової кави та готують собі обіди.

Проблем з дровами немає, розповідає херсонець Валерій. До війни розпочав робити ремонт у квартирі, тому зараз є багато деревини. Ділиться, що досвід у приготуванні їжі на дровах у нього є.

Херсон. Місцевий житель готує їжу на багатті біля будинку, 23 листопада 2022р. Фото: Суспільне Херсон

Зранку на своїй вуличній кухні і подружжя Кравченків Наталя і Олег. Так готують два тижні, оптимізму не втрачають. Говорять, що пережили російську окупацію, і такі незручності теж подолають.

Що відомо

  • Через відсутність світла, херсонці вимушені готувати їжу на багаттях
  • Понад два тижні у Херсоні відсутнє централізоване водопостачання.

Новости Украины