Журналісти розвінчали фейк про «таємні біолабораторії в Запоріжжі»

Журналисты развенчали фейк о "тайных биолабораториях в Запорожье"

 

Від початку повномасштабного вторгнення російські пропагандисти вигадують дедалі більше фейків про "американські біолабораторії", зокрема в Запоріжжі.

Торік вони поширювали інформацію, нібито у Запоріжжі діє щонайменше три біолабораторії ЗСУ, якими керують США. Часто для українців ці вигадки здаються безглуздими, особливо коли доходить до “бойових качок” чи “заражених комарів”. Проте вони грають неабияку роль в інформаційній війні проти України. Завдяки таким фейкам росіяни намагаються виправдати повномасштабне вторгнення та відвернути увагу від власних воєнних злочинів, пояснюють аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Нещодавно пропагандисти рф поширювали брехню про те, що українці збирають зразки ДНК бійців ЗСУ для створення біологічної зброї в американських лабораторіях. Таку заяву зробив “капітан Військово-повітряних сил США у відставці” Станіслав Крапивник. Чоловік з 2010 року працює в росії і транслює чимало вигідних для пропаганди наративів. За його словами, таким чиноми, американці намагаються знищити слов’ян. Пропагандисти підхопили фейк та почали розповсюджувати його у своїх ЗМІ та соцмережах.

Аналітики VoxCheck, які спільно з проектом USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я” розвінчують російську пропаганду, повідомляють – немає жодного підтвердження, що Україна збирається виробляти або вже виробляла біологічну зброю. Ще на початку повномасштабного вторгнення брехливі заяви росіян про біозброю спростовували США, а пізніше ООН.

Ще у 2005 році Міністерство охорони здоров’я України підписало угоду про співпрацю зі США за “Програмою зі зменшення біологічної загрози”. В українських лабораторіях працюють над виявленням та зменшенням загрози від небезпечних патогенів. У США переконані, що рф всупереч Конвенції про заборону біологічної зброї продовжує її розробку. Відтак росіяни намагаються перекласти відповідальність за свої злочини на Україну.

Торік улітку в Україні прийняли закон, згідно з яким на час дії воєнного стану військовослужбовці, поліцейські, рятувальники мають здати свої дані ДНК. Оцифровані зразки зберігають в електронному реєстрі і використовують, коли потрібно провести ідентифікацію в разі загибелі. Деякі благодійні фонди або країни передали Україні мобільні ДНК-лабораторії, у яких проводять генетичну експертизу. Ідентифікувати загиблого можна протягом кількох годин. Раніше ж процес міг тривати роками.

Біологічна зброя проти слов’янських народів – це вигадка пропагандистів. Генетично люди схожі, тому неможливо розробити зброю, яка вплине на одну етнічну групу, але не загрожуватиме іншій. Ба більше, перевірка ДНК не дозволить встановити точну етнічну приналежність. Керівник відділу біологічних наук і харчових технологій університету в Мельбурні Олівер Джонс роз’яснює, що ДНК-тестування може лише показати, із якого регіону походить людина. Наприклад, з Європи, Африки, але не з конкретної країни.

Російські медіа для просування своєї пропаганди представляють Крапивника як західного “експерта” та вказують його як “колишнього офіцера армії США”. Тоді як сам Станіслав Крапивник народився в Луганську та нині живе в росії. Аналітики VoxCheck не знайшли жодної інформації про Крапивника в американських джерелах. До того ж він систематично поширює російські наративи. До прикладу, Крапивник підтримує російське вторгнення, закликає до більш агресивної політики проти України та поширює фейки про діяльність так званих “західних найманців” в Україні.

Пропаганду про американські біолабораторії росіяни поширюють ще з часів СРСР, говорить керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко. Масово фейки про нібито українські біолабораторії починають з’являтись у 2010-2013 роках. Пізніше, після вторгнення росії на територію Криму та частини Донецької і Луганської областей, пропагандисти трохи змінюють риторику. Відтак починають поєднувати ці фейки про біолабораторії з військовими.

“Із початком повномасштабного вторгення пропагандисти знову повертаються до “вічнозеленого” міфу за старими принципами, однак з новими акцентами. До біолабораторій в Україні додаються ще й військові об’єкти НАТО. Українці, за версією пропагандистів, можуть заражатися вірусами через “укуси комарів”, – говорить Сліпченко.

Аналітикиня пояснює, абсурдні на перший погляд казки про “бойових гусей” і “заражених комарів” мають пропагандистську мету – довести, що в Україні існують біолабораторії, аби звинуватити її в розробці зброї масового ураження. Адже Путін погрожував Україні, що застосує ядерну зброю у випадку, якщо території рф буде загрожувати якась “небезпека”. Ще у березні 2022 року голова “Роскосмосу” Дмитро Рогозін сказав, що українці начебто тестують “етнічну зброю”. Вона, за словами Рогозіна, діятиме на певний етнос – саме на росіян.

Географія нібито розміщення цих “секретних об’єктів” дуже широка: майже про кожну область України можна знайти фейк, що там є “американські біолабораторії”. Торік у червні пропагандисти поширювали інформацію, нібито у Запоріжжі діє щонайменше три біолабораторії ЗСУ, якими керують США. Про це тоді заявив місцевий колаборант Володимир Рогов, так званий “голова ради військово-цивільної адміністрації регіону” (російської окупаційної адміністрації).  Володимир Рогов — проросійський колаборант в окупованому Мелітополі. Він не займає ніякої легітимної посади в Запоріжжі чи області і не може бути офіційним джерелом інформації. У своїх соцмережах Рогов поширює російські фейки про нацизм, біологічну зброю, “звільнення” територій “армією ДНР” та подібне.

Представник росії в ООН Василь Небензя навіть намагався скликати засідання Ради Безпеки ООН щодо американських біолабораторій в Україні. Фейками про біолабораторії та вигадками про створення біологічної зброї пропагандисти хочуть виправдати свої дії в очах російського народу. Також росіяни намагаються відвернути увагу міжнародних партнерів від реальних воєнних злочинів рф в Україні.

Джерело

Новости Украины