Кальцій: важливий мінерал для здоров’я кісток

Кальцій – це основний будівельний матеріал для кісток скелета людини. 98% цієї речовини зберігаються у кістках, при нестачі організм використовує цей запас (1). Але це небезпечно, тому що кісткова тканина при цьому виснажується стає більш тонкою і крихкою. Саме тому так важливо не допускати дефіциту кальцію в організмі, а при виникненні симптомів гіпокальцемії починати застосовувати комплексні препарати. Лікарі також призначають такі засоби для профілактики нестачі кальцію. Навіщо приймати кальцій для здорових кісток і чи можна отримати потрібну кількість мікроелемента з їжею.

Продукти, які містять кальцій

Сама природа подбала про те, щоб людина отримувала достатньо кальцію з їжі в той час, коли він їй найбільше необхідний. Так організм немовлят і дітей молодшого віку може засвоювати 60% кальцію, що надходить. Коли зростання кісткової тканини припиняється (25-30 років), організм засвоює вже близько 25% кальцію, що надходить з їжею (1). І чим старша людина, там менше такого кальцію може засвоїти її організм. Тобто виходить, що з віком потрібно споживати більше продуктів, що містять кальцій, щоб забезпечити його достатню кількість для здоров’я кісток. Які продукти містять кальцій і який відсоток денної норми споживання вони можуть покривати (2):

  • Йогурт без добавок (1 упаковка 220 г) – 415 мг покриття добової норми на 32%
  • Молоко, незбиране (3,25% молочного жиру), 1 склянка – 276 мг покриття добової норми на 21%;
  • Сардини, консервовані в олії, з кістками – (100 г) 325 г; покриття добової норми на 25%;
  • Сир, 1% молочного жиру (200 г) – 138 г покриття добової норми на 11%.

Звертаємо увагу, що при виборі продуктів із високим вмістом кальцію дуже важливо дивитися також на жирність. Чим вище жирність продуктів, тим менше в них кальцію. Також для засвоєння кальцію організмом від продуктів харчування дуже важливим є поєднання продуктів (3). Наприклад, у шпинаті достатньо кальцію – в 100 г близько 123 мг, але в ньому також є щавлева кислота, через яку зі шпинату організм поглине лише 5% кальцію. Тобто, якщо у страві буде шпинат, і наприклад, йогурт, то цінність цієї страви за вмістом кальцію буде високою, але через щавлеву кислоту поглинеться лише незначна частина кальцію з такої корисної їжі. Тобто мало їсти правильні продукти для забезпечення організмом кальцію, потрібно ще знати, як їх поєднувати між собою.

Препарати, що містять кальцій, для здоров’я кісток

Сьогодні на ринку представлена величезна кількість біологічних добавок із кальцієм у складі. Найчастіше це мультивітамінні комплекси, в яких кальцій далеко не головний елемент. Вміст кальцію в таких БАДах невеликий, і лікарі рекомендують людям з ознаками нестачі кальцію вибирати інші засоби.

Комплексні препарати лінійки Кальцемін від виробника Байєр. До складу цих засобів входить кальцій в оптимальній для засвоєння дозі. Якщо доза перевищує 500 мг на одноразовий прийом, то відсоток засвоєння кальцію падає (4).

Також до складу препарату входять вкрай важливі для засвоєння кальцію речовини (вітамін D3, цинк і бор) і компоненти, які утримують кальцій в кістках і попереджають його вимивання (магній, марганець і мідь).

Лікарі призначають препарати Кальцемін не лише при нестачі кальцію в організмі, вони з профілактичною метою можуть бути рекомендовані вагітним жінкам, мамам, які годують груддю.

Якщо у пацієнта діагностовано гіпокальцимію, то лікар підбере пацієнту лікування та може рекомендувати прийом Кальцеміну. Препарат можна приймати тільки за інструкцією, не перевищуючи дозу, рекомендовану за статтю пацієнта та віком.

Література

1. Institute of Medicine. Reference intake of calcium and vitamin D from food. Washington DC: The National Academys Press; 2011.

2. US Department of Agriculture. Food Data Center external link disclaimer. 2021

3. Weaver K.M., Heaney R.P. Calcium. In: Ross A.S., Caballero B., Cousins R.J., Tucker K.L., Ziegler T.R., eds. Modern nutrition in the field of health and disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014: 133-49.

4 Medical Institute SKotSEODR, reception. Reference intake of calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D and fluoride from food. Washington DC: National Academies Press; 1997

Новости Украины