Картини на ящиках з-під боєприпасів малює художниця з Вінниччини

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Картини на ящиках з-під боєприпасів малює художниця з Мурованих Курилівців на Вінниччині Олена Косінська. Їх мисткині привезли місцеві волонтери з тоді ще окупованого Херсона.

"Здається довкола все темно, страшно. Але в кожної людини є свій вогник всередині. Це світло, любов — допомагає і рятує. Якщо ти всередині маєш той вогник, можна й у темряві йти як ліхтарик. А якщо усі запалять ці ліхтарики — разом можемо дуже багато", — каже художниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Ящики, часто привозять пошкоджені осколками від снарядів. Пишучи на них картини, каже, важливо зберегти полотно з усіма дефектами, бо це відбитки історії і боротьби українського народу.

"Ці речі промовляють мовчки"

"Я намагаюся вписатися, поєднати це все, щоб історія ця звучала. Рубці від цв'яхів геть не затираю, ці речі промовляють мовчки", — каже Олена.

Малювати на дереві, то її найулюбленіше і найцікавіше заняття, каже Олена. Писати на них олійними фарбами почала іще задовго до повномасштабного вторгення.

"Поїхали до мами в село. Там були такі дощечки дерев'яні. Береш крутиш, крутиш, ці всі тріщинки вони мені щось підказують. Коли з тріщини щось виходить. Потім створилася перша робота. Я ніде в інтернеті це не шукала. Але потім побачила, що по світу люди на дереві давно уже малюють. І так з того часу малюю на дереві", — розповідає художниця.

Фото: Суспільне Вінниця

2018-го вінницьку художницю запросили взяти участь у всеукраїнському конкурсі "Військово-польовий арт". Тоді й намалювала свої перші картини на ящиках від боєприпасів.

"Все почалося з всеукраїнського проєкту "Військово-польовий арт", у який мене запросив Павло Ротар. Коли він служив, побачив ці речі, вони там валялися і зрозумів, що з ними можна щось зробити", — каже Олена.

"Два полотна в окупації"

Роботи "Настя" і "Сорочка мимина у рай" об“їздили усю Україну. Остання картина була створена на реальних подіях. Нині обидва полотна в окупації.

"Привезли в труні хлопця-захисника і не відкривали. А вона прийшла з вишитою сорочкою і хотіла покласти туди. Того так і називається "Сорочка мамина у рай", і ця мама пригортає сорочку, що для своєї дитини вишила, важка робота", — каже Олена.

Фото: Суспільне Вінниця

Коли росіяни пішли повномасштабною війною — Олена написала картину "За живе".

Нині ця робота на виставці у Києві. І на обкладинці журналу "Світлиця" обласного центру народної творчості.

Фото: Суспільне Вінниця

Три полтна, що створила поза проєктом "Військово-польовий арт" готова продати, аби допомогти українській армії, задля нашої перемоги.

Новости Украины