«Ковідну» плазму збирають у Сумах

фото

Кожен донор, у плазмі якого містяться антитіла до COVID-19, отримає додаткову матеріальну виплату у розмірі 1800 грн за літр антиковідної плазми (з урахуванням ПДФО і ВЗ).

COVID-19- потенційно важка гостра респіраторна інфекція, що викликається коронавірусом SARS-CoV-2 . Являє собою небезпечне захворювання, яке може протікати як у формі гострої респіраторної вірусної інфекції легкого перебігу, так і у важкій формі. Імунітету до нього немає, до інфекції сприйнятливі люди всіх вікових категорій.

Виникає імунітет вже в процесі подолання захворювання, через 1-2 тижні, коли в крові починають утворюватись антитіла — специфічні білки, які містяться в плазмі крові. Антитіла розпізнають вірус, знешкоджують і зберігають інформацію про інфекцію на випадок нової зустрічі з нею.

Імуноглобуліни (антитіла), що містяться у плазмі тих, хто подолав коронавірус можуть стати справжнім порятунком для тих, у кого захворювання проходить у тяжкій формі. Організму тяжкохворої людини не потрібно буде витрачати час на вироблення власних антитіл – він отримає їх вже готовими і вони розпочнуть боротьбу з вірусом.

Саме тому науковці всього світу старанно працюють над створенням препарату імуноглобуліну проти SARS-CoV-2. Світові лідери виробництва ліків із плазми крові створили міжнародний альянс з розробки та виробництва гіперімунного імуноглобуліну для лікування COVID-19. Одним із членів Альянсу є українська фармацевтична компанія Biopharma – інвестор Сумського обласного центру служби крові. Для створення гіперімунного імуноглобуліну, що має рятувати життя хворих на COVID-19, необхідна плазма, що містить антитіла до коронавірусу.

При цьому вона мусить мати високу якість і безпечність. Тому таку плазму заготовляє Сумський обласний центр служби крові, оснащений найсучаснішим обладнанням світових виробників.  

Процес забору «ковідної» плазми не відрізняється від звичайного апаратного плазмаферезу: спеціальний апарат розділяє донорську кров на плазму та формені елементи крові, плазма збирається в спеціальний контейнер, а червоні кров’яні клітини повертаються до судин донора. Всі матеріали, які використовуються в Сумському центрі служби крові – одноразові, сертифіковані, їх дістають з упаковки в присутності донора, це гарантує його безпеку.

Щоб стати донором, потрібно два дні не вживати алкоголь, та на добу відмовитися від жирної та смаженої їжі, молокопродуктів, яєць, горіхів, насіння. Після цього легко поснідати з дотриманням дієти і прийти до СОЦСК за адресою: м.Суми, пров. Громадянський, 2, маючи при собі паспорт та ідентифікаційний код. Зробити це потрібно через три тижні після закінчення хвороби. Відкладати візит до СОЦСК на майбутнє не варто – адже імунітет від коронавірусу у тих, хто перехворів, не є пожиттєвим — згідно даних досліджень антитіла зберігаються в крові перехворілих лише кілька місяців. Саме протягом цього часу ви можете допомогти іншим подолати цю хворобу.

Подробиці: за телефоном безкоштовної гарячої лінії: 0800 600 003

Источник

Новости Украины