Купують обігрівачі, спальні мішки й генератори: як на Вінниччині «Карамельна банда» допомагає ЗСУ

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Декілька місяців продають солодощі, свічки й передають усе зароблене на допомогу ЗСУ учасники "Карамельної банди". Так називають себе діти-волонтери зі Жмеринки. Із липня їм вдалося зібрати майже 30 тисяч гривень. Про це Суспільному розповіла волонтерка Анна, яка допомагає хлопцям і дівчатам контактувати з військовими та опрацьовувати їхні запити.

Від ніку Анни — Анютка Карамелька, і пішла назва дитячої волонтерської команди. Наразі це девʼятеро дітей, наймолодшому — пʼять років. Кожен з них має посвідчення волонтера.

"До мене звернулася мама хлопчика Максима Ірина. Розповіла, що діти зібрали гроші. Оскільки з перших днів займаюся волонтерством, вони звернулися до мене. Всі дописи є у мене на сторінці. Не стати частиною цієї родини не можливо. Я їх називаю своїми крилами", — каже Анютка Карамелька.

На зустріч-знайомство із волонтеркою діти принесли 7 тисяч гривень. Тоді ці гроші передали на авто для військових. А зібрали їх, облаштувавши блокпост у дворі.

"Ми зупиняли машини і перевіряли, чи вони українці. А потім нам запропонували збирати гроші на ЗСУ. Спершу випрошували, а далі, можна так сказати, відкрили свій магазин", — розповідає учасник "банди" Максим.

Фото: «Карамельна банда»

В імпровізований магазин просто неба діти приносили з дому фрукти, овочі, печиво, кекси. Продавали напої. Згодом почали пекти імбирне печиво: розписують вдома та продають через соцмережі.

Наразі учасники "Карамельної банди" виготовляють на продаж свічки. Скручують вощину синього та жовтих кольорів. Кожну свічку запаковують й клеять наліпку зі своїм логотипом.

"Для початку потрібно віск зʼєднати, щоб був синьо-жовтий прапор. Потім гніт поставити. Синій був зверху. Коли вийде свічка, то буде прапорець. І починаємо скручувати. Тільки щільно, щоб свічка довго горіла", — каже 11-річна Софія.

Фото: «Карамельна банда»

Військові, у свою чергу, теж не залишають дітей без подарунків.

"Їм військові теж передають солодощі. Але вони їх не їдять. Вони виходять, продають, щоб зібрати гроші і повернути їх військовим", — каже Анютка Карамелька.

Від липня діти зібрали майже 30 тисяч гривень. Із заробленої суми 11 тисяч гривень передали на купівлю одного автомобіля й 5 тисяч — на ремонт іншого. Купували також обігрівачі для окопів, спальні мішки, генератор.

"У нас так: прийшов запит, нам терміново треба. Якщо гроші є, швидко це купуємо. Немає — оголошуємо збір. Зараз у нас є "банка", куди скидаються усі донати. І за печиво нам кидають, і за свічки туди. Збирається сума, а потім я звітую, куди ці гроші йдуть, на які потреби", — каже Анна.

Наразі діти збирають на берці та термобілизну для захисників.

Новости Украины