Майструють буржуйки та сушать овочі на супи: історія родини Касьянових з Хмельниччини, яка допомагає військовим

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Вадим Касьянов із села Грим’ячка робить для військових буржуйки та заправляє газові балончики, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

З початку повномасштабної війни сім’я Вадима Касьянова із села Грим’ячка, що на Хмельниччині, допомагає українським захисникам. Сам господар майструє буржуйки та заправляє газові балончики для військових, його дружина із сином сушить овочі на супи та борщі.

Використані газові балончики для військових повторно заправляє волонтер Вадим Касьянов. Чоловік — колишній учитель трудового навчання, займатися цією справою почав під час війни. Вадим просить вдома таке не повторювати, бо це небезпечно. Балончики йому приносять люди. Зараз волонтер заправляє також старі автомобільні вогнегасники газом.

Вадим Касьянов з Хмельниччини повторно заправляє використаний газовий балон для військових, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Кинули оголошення по групах, зараз збираються вогнегасники, там з Хмельницького телефонували — штук 10 є, і тут кілька людей відгукнулися", — каже чоловік.

2000 готових балончиків безкоштовно передав на передову волонтер з початку повномасштабної війни. Новий такий газовий балончик може коштувати й 70 гривень, говорить Вадим. Собівартість повторної заправки їх – 12 гривень.

Використані газові балончики, які волонтер повторно заправляє та відправляє військовим на передову, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Розпалити багаття в дощ – нереально, та й до того всього, дим видає позиції. А на газу приготувати, чи підігріти собі їжу – це значно краще. Вони собі можуть зварити, розігріти й зігрітися", — пояснює волонтер.

Вадим також зварює із використаних газових балонів буржуйки. Чотири таких вже передав військовим. Одну ще планує надіслати.

Буржуйка, яку волонтер з Хмельниччини Вадим Касьянов змайстрував для військових, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Вдома Вадим переобладнав холодильник у сушку для овочів їх разом із дружиною нарізають та сушать для наборів супу, які також передають військовим.

"Є потреба в зелені сушеній завжди. Влітку з цим простіше, а от йде зима, ми зараз робимо запаси. І зараз люди перед оранкою трішки дають нам то петрушки, то кропу", — розповідає Вадим Касьянов.

Холодильник, який Вадим Касьянов переобладнав у сушку для овочів, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Вадим говорить, закупляє потрібні деталі за власні кошти, також організовує збори в інтернеті. Каже у чому є потреба зараз.

"Вогнегасники, відповідно, трохи грошей, бо ж не безкоштовно, потрібні крани та обігрівачі", — пояснює Вадим Касьянов.

Сухі овочі для супів та борщу, які виготовляє родина Касьянових для військових, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Минулого року з городиною допомагали люди. Цьогоріч овочі сім’я сушить тільки з власного городу. Для цього садили більше. Дружина Вадима, Майя Ткаченко каже, волонтерить у вільний від роботи час.

"До 17-ої години я на роботі, потім додому поки доберусь. І так от, всі разом. Працюємо, ввечері намагаємося натирати, зараз син допомагає, йому вже 12 років. Починали з картоплі, це було найнеобхідніше, а потім ми почали варити буряки, картоплю, моркву, сушити зелень", — розповідає Майя Ткаченко.

Вадим Касьянов розповідає, минулого року сім’я більше тонни сирих овочів переробила на сухі супи для військових, цьогоріч — чотири центнери. Передають на фронт і мед з власної пасіки. Волонтерити, каже Вадим, не припинятимуть до перемоги України.

Новости Украины