Ферма, де не доять корів. Жінка, яка переїхала на Хмельниччину, розповіла про сімейний бізнес

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Анна Нечепорук на власному подвір’ї зі своєю собакою, листопад 2023, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Корови вже встигли спуститися з пагорбів, пройти попід озеро та опинитися біля лісу. Аби повернути їх додому, Аня телефоном на допомогу кличе тестя, який мешкає за 30 кілометрів.

"Ну ось я прямо від хати пройшлась вниз і бачу, як вони всі попід став ходять, не доходячи до поля. Через греблю вони перейшли. Форс-мажор, так сказати. Ну зараз мій свекор приїде з Деражні", — каже фермерка.

Анна Нечепорук на пасовищі зі своїм тестем, листопад 2023, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Три роки тому корінна вінничанка Анна Нечепорук разом з чоловіком переїхала жити з міста у покинуте село на Хмельниччині. Подружжя тримає ферму, яку започаткувала бабуся чоловіка Раїса.

"Я маю насправді невеличке стадо порівняно з тим, яке в нас було. Разом з чоловіком тим всім займалися — в нас було до 50 голів. Це починаючи від маленького телятка до дорослої корови й бика. Зараз я собі лишила 5 корів дорослих, 9 телят. В мене є ще один дорослий бик, кінь і два цапики Бе і Ме. Ще в мене є собачки чотири, два котики й птахів усіх разом десь близько п'ятдесяти штук — це в мене: кури, цесарки, індики, гуси та качки", — розповіла Анна.

За освітою подружжя історики. Збирають та реставрують старожитності. Мріють створити етномузей просто неба та займатися зеленим туризмом, розповідає мама Ані: "Так життя склалося, що моя дочка переїхала у 2020 році з зятем сюди. Це для мене був жах. Це дуже був великий жах: як вона така освічена, дві вищі освіти. Вона вам розповідає, що історик, вона ще і юрист. Вона ще закінчила магістратуру. Вона дуже розумна, дуже грамотна. Але, їй це допомагає в житті вирішувати багато проблем".

Будинок у якому проживає фермерка Анна, листопад 2023, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

"Згарські Карпати" — так фермерка називає природний ландшафт на хуторі. Аня веде нашу знімальну групу до корів, яких знайшов свекор Іван Олександрович.

"Нарешті знайшлися мої красуні й красунчики. Це цапики Бе і Ме. А це корова з такими рогами вниз — звати її Рокерша. Вона в нас найстарша корова. Вона така спокійна поважна як черепаха. Біля неї бичок — це її син. Його звати Крим. Далі біла з руденьким то Фаня. Біля неї коричнева з білою головою її звати Мавка. Позаду чорна корова то її мама Нічка. Чорненька — Ляля. Та біла з чорним — Соля. І бик Буран", — розповіла жінка.

Анна Нечепорук на полі зі своїми коровами, листопад 2023, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами фермерки вони мають нетипове для України господарство: "Ми не доїмо корів, ми не відлучаємо телят від корів. Дитинчатка п’ють молочко, виростають в гарну велику здорову тварину. І тоді вже дорослою особиною я її продаю: теличок я продаю людям на корову для того, щоб вони вже далі її доїли. Бичків я продаю або на плем’я — це найкраще, що може бути. Я знаю, що вони будуть далі жити, або, на жаль, вони йдуть на м’ясо".

Наразі Тарас, чоловік Ані, захищає Україну. Дружина воїна — волонтерить та надає прихисток вимушеним переселенцям.

Новости Украины