“Маршрут безпеки”: у Вінниці учні ліцею цивільного захисту змагалися в інтерактивній грі

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Учні ліцею цивільного захисту. Фото: Суспільне Вінниця

40 першокурсників вінницького ліцею цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності взяли участь в інтерактивній грі "Маршрут безпеки". Зорганізували захід фахівці міського центру соціальних служб. На п'яти локаціях в інтерактивній формі психологи розповідали про профілактику ВІЛ/СНІДу, як дбати про свої здоров’я і безпеку, розповіла Суспільному координаторка проєкту Олена Гудімова.

Перша станція – це проблеми шляхів передачі цих хвороб, друга називається “Поруч із тобою”. На ній вирішуються питання, як поводити себе з людиною, в якої позитивний діагнози, третя– вікторина, четверта станція – контрацепція та пʼята – це ситуації, з якими може зіштовхуватися молода людина. Наприклад, питання наркотиків або яким чином реагувати на ситуацію, наприклад, небажаної ранньої вагітності”, – каже Олена Гудімова.

Захід провели на прохання адміністрації закладу. Такі ж, каже Гудімова, зорганізують і в інших навчальних закладах міста.

Суспільне Вінниця

Ліцеїсти, об’єднавшись у мінігрупи, в ігровій формі виконували завдання, розвивали навички самостійно ухвалювати рішення та оцінювали ризики хвороб на прикладі життєвих ситуацій.

Учасник гри Віталій Вашека каже: суспільство має бути обізнаним у таких питаннях. На станції “Питання/Відповіді”, каже, із завданням впоралися.

На питання ми відповіли чітко, адже раніше ми вже стикалися з такими завданнями. Доволі цікаво, хлопцям подобається. Нам розказували, показували, як правильно себе поводити, якщо є якісь підозри на дані хвороби. Розказували ще, як вони передаються і куди звертатися, адже ліків від них нема. Я вважаю, що суспільство має знати про такі питання, адже це важливо. Такі хвороби є доволі серйозними. і такі заходи мають проводитися у кожному навчальному закладі, де є молоді люди”, – каже Віталій Вашека.

Суспільне Вінниця

На наступній станції ліцеїстам психолог Ольга Гаджук розповіла про шляхи передачі соціальних хвороб. Робила це за допомогою інтерактивних карток.

На цих картках зображено побутові ситуації, які молодь має розділити на ризики зараження. Адже молодь думає до цих пір, що комарами й укусами тварин можна заразитися. Їм потрібно разом дійти до спільного рішення і вирішити цю вікторину”, – каже Ольга Гаджук.

Суспільне Вінниця

Серед учасників “Маршруту безпеки” і 16-річний Данило Киця. Суспільному розповів про виконані його командою завдання.

Карточок було десь близько 15. Все було доволі легко. Були сперечання тільки з приводу переливання крові, адже можуть брати її від неякісного донора. А так все було правильно”, – розповів Данило Киця.

Суспільне Вінниця

Про ВІЛ/СНІД знав, але сьогодні у доступній формі дізнався про профілактику цієї недуги Артем Полоз.

Я дізнався про види контрацепції, такі як презервативи, таблетки, свічки. Я вважаю, що це дуже добре, що нам про це розповідають, бо це нам буде корисно у подальшому житті”.

Новости Украины